Calin Hera: "Romania nu e cea mai frumoasa tara din lume. "Minunile" noastre poate ca nici nu se compara cu Turnurile lor Eiffel. Dar sunt ale noastre si despre noi".
Rar mi s-a intamplat sa intalnesc pe cineva care sa nu spuna ca, desi asa si pe dincolo, zona in care locuieste e OK. Foarte multi cunoscuti si-au schimbat locuintele in ultima vreme.
Cei mai multi nici nu au conceput sa plece in alt cartier decat acela in care stateau deja. Nu stiu daca asta e o forma de patriotism local sau vorbeste doar despre adaptabilitate, teama de schimbari majore s.a.m.d. Este insa, in orice caz, o dovada in plus ca frumosul e un lucru subiectiv.
De aceea, un demers precum acela de a alege „Cele 7 minuni ale Romaniei” poate fi riscant sau, in orice caz, poate naste controverse. Nu e nimic original in a intocmi liste cu sapte minuni, dimpotriva. Miza e alta: sa reusesti sa identifici corect exact acele simboluri de netagaduit, primele care iti vin in minte atunci cand esti intrebat care sunt lucrurile facute de mana omului care reprezinta cel mai bine Romania, care o definesc.
E definitoriu pentru Romania ca, de-a lungul timpului, s-a construit puzderie de biserici? Ca s-au pastrat cateva sute de lacasuri de cult in preajma carora te simti, cu adevarat, aproape de Dumnezeu? Cat de mult reprezinta Romania castelele facute de maghiari, bisericile fortificate ridicate de sasi, cetatile dacilor, monumentele romanilor, constructiile-mamut ordonate de comunisti? Raspunsul meu: nu stiu cat, dar sunt convins ca putin din fiecare alcatuieste, ca un puzzle, acel ceva care defineste Romania, asa cum o stim.
Priviti lista nominalizarilor! Cred ca nu exista roman care sa nu fi vizitat macar jumatate dintre „obiectivele” de pe lista si care sa nu fi auzit macar de cealalta jumatate. In mod normal, o discutie despre minunile Romaniei ar trebui sa aiba printre urmari inclusiv aceea de a le trezi romanilor pofta sa vina sau sa revina.
Devenim, treptat, experti in destinatii exotice, cunoastem pe de rost insulele grecesti, dam referinte despre magazinele din Manhattan, dar amanam drumurile obligatorii prin tara in care ne-am nascut si in care traim. Da, drumurile sunt proaste, da, n-ai unde innopta, n-ai unde manca in zona, da, n-ai semnal GSM. Nu vreau sa spun ca e o datorie a fiecarui roman sa bifeze niste vizite obligatorii. Astea sunt sforaieli patriotarde ieftine. Vreau sa va spun doar atat: n-o sa va para rau daca le (re)vedeti!
Pentru ca exista o Romanie frumoasa, e un lucru de netagaduit! Nu e ea cea mai frumoasa tara din lume, asa cum ne-a turnat in urechi zecile de ani de propaganda comunista. „Minunile” noastre poate ca nici nu se compara cu Turnurile lor Eiffel, cu Statuia Libertatii, cu Colosseumul sau cu Marele lor Zid Chinezesc.
Dar sunt ale noastre si sunt despre noi. Pentru ca, la final, vom avea nu doar o lista de „minuni”, ci mult mai mult. Vom putea avea cel putin sapte raspunsuri despre noi insine, romanii. Vom putea afla cate ceva despre ceea ce suntem si ceea ce am vrea sa fim si despre cum am vrea sa fim vazuti de ceilalti.