EDITORIALUL EVZ: PNL are noua vieti?

EDITORIALUL EVZ: PNL are noua vieti?

Ioana Lupea: "Scopul PNL pare sa fi fost unul singur, iesirea de pe orbita lui Basescu si asumarea guvernarii, singura sansa de scapare."

Tariceanu trebuie sa fie pisica. Mai pisica poate decat Felix motanul care, dupa referendum, isi linge ranile prin cotloanele ascunse ale politicii. Alta explicatie nu exista decat apartenenta la specia cu noua vieti pentru supravietuirea guvernului PNL.

Tariceanu si echipa sa au scapat miraculos crizei demisiei anuntate si retrase, scandalului telefonului si biletelului de interventie in favoarea lui Dinu Patriciu, excluderii PD de la guvernare, referendumului pentru demiterea presedintelui.

Numai ultimul eveniment este comparabil cu un salt de la etajul zece: Tariceanu si PNL au cazut in picioare, adica tot la putere. Daca trece de motiunea de azi a PD, de una posibila, dar improbabila a PSD si de alegerile din 2008 nu mai e nicio indoiala.

Mai toate deciziile PNL sunt la prima vedere pierzatoare: mirarea este ca  partidul mai respira, merge si emite sunete. Contramandarea alegerilor anticipate din 2005, eliminarea democratilor din cabinet si declansarea referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu, momentele-cheie ale mandatului, l-au izolat si i-au adus pagube masive de popularitate.

Scopul liderilor liberali pare sa fi fost unul singur, scoaterea PNL de pe orbita lui Traian Basescu, cu toate riscurile si asumarea guvernarii. Daca alegerile anticipate din 2005 ar fi avut loc, atunci PNL ar fi fost legat poate pentru totdeauna de Alianta D.A. si de PD, iar succesele executivului i-ar fi fost atribuite lui Traian Basescu.

Liberalii au actionat, poate cu premeditare, in asa fel incat sa ramana singuri la guvernare. Ciuma pentru unii, muma pentru altii, guvernarea este mai mult decat satisfacerea unui orgoliu politic ori a apetitului (temporar si ultim) pentru putere. In viziunea multor liberali, o sansa de a scapa de forta de atractie a lui Traian Basescu. Un partid miniatural este mai bun decat niciunul.

PNL spera sa-si adjudece integral cota de incredere de care beneficiaza executivul, potrivit unui sondaj de opinie recent, de 22%. Ministrii au inceput deja sa promoveze cu perseverenta in spatiul public un discurs energic legat de reusitele guvernarii si sa ambaleze publicitar actiunile executive.

Subventionarea gradinitelor de stat va fi urmata probabil de multe asemenea gesturi generoase sponsorizate de la bugetul statului, mai mult socialiste decat liberale, al caror rost este sa construiasca perceptia ca sub guvernul Tariceanu se traieste bine si ca prea multa vorbarie strica.

Teoretic, buna guvernare este unicul as din maneca PNL,  care l-ar putea ajuta, cel putin, sa ramana la masa de joc. Practic, seful executivului si al PNL, Calin Popescu-Tariceanu, are o cota scazuta de incredere chiar printre votantii liberali si orice disputa cu Traian Basescu, cum a fost scrisoarea gratuit impertinenta transmisa vineri, este dinainte transata in favoarea sefului statului.

Ca sa nu mai spunem ca a treia greseala a ministrului justitiei, Tudor Chiuariu, dupa tentativa de demitere a unui procuror anticoruptie si excursia cu elicopterul la piscina va costa ca imagine partidul poate mai mult decat campania pentru referendum. Incompetenta si infantilitatea unor ministri pot sabota singura structura de rezistenta a PNL, guvernarea. 

Ne puteți urmări și pe Google News