Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > EDITORIALUL EVZ. Pârâciosul care vrea să fie vicepremier
EDITORIALUL EVZ. Pârâciosul care vrea să fie vicepremier

EDITORIALUL EVZ. Pârâciosul care vrea să fie vicepremier

Nu ştiu cum o să se termine scandalul din USL, dar are şi Crin Antonescu dreptate. Cum să-l pui pe Daniel Constantin vicepremier?

Supranumit cu tandreţe “Ăla micu" – ceea ce a atras combinaţiei Ponta-Antonescu-Constantin numele glumeţ de “doi şi-un sfert" – preşedintele PC n-are statură de om politic nici urcat pe lada de cartofi. A demonstrat-o în aceste zile, când, ofensat peste poate că nu e considerat de liberali demn să stea de-a dreapta lui Ponta – sau de-a stânga, întrucât, pentru PC, dreapta şi stânga, USL sau USD sunt tot un drac, guvernare să iasă – ofensat, aşadar, junele politician a făcut ceea ce el, de obicei, nu prea face: a vorbit.
Prilej cu care, în loc să arate demnitate, ironie, inteligenţă, în loc să demonstreze că Antonescu îl prigoneşte degeaba, s-a comportat ca pârâciosul clasei. Mai întâi, a scos protocolul USL şi a pârât răzbunător că, dacă tot nu-l vrea Crin vicepremier, apăi scaunul de la Senat aparţine conservatorilor, care i l-au cedat lui Antonescu din generozitate. Când a văzut că preşedintele PNL nu s-a ruşinat din atâta lucru, aspirantul de vicepremier a făcut altă dezvăluire: că l-ar fi surprins pe Antonescu cu pixul în mână, dedându-se plăcerii vinovate de a citi pactul de coabitare Băsescu-Ponta ÎNAINTE ca acesta să fie semnat.
O mărturisire neplăcută pentru preşedintele PNL, care a jucat tot anul trecut comedia imaculării, acuzându-l pe Ponta de prieteşug cu Traian Băsescu şi spunând că el unul nu a avut idee şi nu a putut împiedica înţelegerea. Cu alte cuvinte, ne spune Constantin, Antonescu a minţit. Mai mult, a oftat nefericit şeful PC, Antonescu s-a dus la Cotroceni numai cu Ponta şi pe el nu l-a luat…
Probabil insistenţa lui Constantin de a fi vicepremier – că dacă nu voia, ar fi pus capăt întregului scandal încă de marţi, anunţând public: "dar eu nu vreau acest post" – probabil, aşadar, insistenţa lui Constantin este generată şi de frustrarea de a nu reuşi să iasă din umbra lungă a lui Dan Voiculescu şi de a nu fi luat în serios. A fi vicepremier este, pentru el, ceva simbolic, înseamnă că poate şi el să stea la masă cu ăia mari. Din păcate, prin ieşirile din ultimele zile, ne-a arătat că mai are de învăţat lucruri esenţiale, cum ar fi că nu mai poţi cere încredere când dai din casă şi că pârâcioşii or fi uneori utili, dar nu plac nimănui. Şi nu, nu trebuie să se ia aici după exemplul mentorului său, Dan Voiculescu, demonstrat de Justiţie drept pârâcios cu acte în regulă – nici pe el nu-l place nimeni, doar că are un trust media.
Dar ce are Daniel Constantin de nu poate fi vicepremier, râie, se răţoia acum câteva zile Ilie Sârbu. Nu, domnule Sârbu, râie n-are, dar suferă de un caz grav de imaturitate politică. Şi mai are două datorii la Dan Voiculescu, una de 100.000 şi alta de 195.000 de euro, conform propriei declaraţii de avere, actualizată sper, de pe site-ul ministerului. Or după ce că liberalii ne propun un vicepremier aflat în conflict cu ANI exact asta ne mai lipsea, unul dator până în 2016 – conform aceleiaşi declaraţii de avere – unui personaj cercetat penal şi condamnat în primă instanţă la închisoare cu executare.
Acuma pe agricultură o fi el competent sau n-o fi. Nu ştiu, că nu e specialitatea mea. Dar în jocul politic al celor mari nu are încă de ce să se bage. Intrat în luptă să-şi apere onoarea nereperată de refuzul liberalilor de a-l lua în serios, Constantin a reuşit să demonstreze că ştie el Dan Voiculescu de ce-l trimite la parafat protocoale dar îl lasă acasă când sunt de discutat lucruri cu adevărat serioase în USL. Nu de alta, dar nu se ştie când le povesteşte la supărare.