EDITORIALUL EVZ: Ne ia Putin drept tinta?

EDITORIALUL EVZ: Ne ia Putin drept tinta?

Florin Bichir: "<Nu putem sa stam pur si simplu> au fost cuvintele rostite joi de Vladimir Putin."

Tarul de la Kremlin s-a suparat, si s-a suparat rau, din moment ce a acuzat in termeni extrem de duri Statele Unite, pe care le-a criticat pentru ca folosesc „dictatul si imperialismul”.

„Am semnat si ratificat Tratatul Fortelor Conventionale din Europa (FCE) si il implementam in intregime. Ne-am retras armamentul greu din partile europene ale Rusiei. Ce au facut insa partenerii nostri? Amplaseaza armament in toata Europa de Est. O noua baza in Bulgaria, alta in Romania, interceptoare in Polonia si o statie radar in Cehia. Ce ar trebui sa facem noi in acest caz?”, a spus Putin care a amenintat: „Nu noi am initiat o noua cursa a inarmarilor”.

Supararea Moscovei nu este noua, dar se pare ca a atins limita suportabilitatii. Revolutiile portocalii, extinderea treptata a influentei, dar si a masinariei de razboi americane au iritat Rusia. Faptul ca Putin a mentionat Romania si Bulgaria arata clar ca aceasta zona sensibila este privita cu atentie marita, sub microscop.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, inca din noiembrie 2006, la Conferinta de la Helsinki, Vladimir Putin si-a exprimat nemultumirea ca Rusia nu a fost consultata in ceea ce priveste admiterea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana. Momentul international este unul delicat, iar Romania este atrasa si ea in acest joc, prin apartenenta ei la NATO. Redeschiderea conflictului dintre Rusia si SUA a dus la concluzia ca lumea unipolara este un esec, iar cea multipolara nu este un panaceu.

Tratatul START I privind armamentul strategic ofensiv va inceta in doi ani, START II este deja mort. In sase ani, Tratatul pentru potentialul strategic ofensiv va disparea si el. „Pentru prima data in ultimii 40 de ani, nu va exista intre Rusia si Statele Unite nicio intelegere care sa limiteze armamentele ofensive si defensive. Aceasta inseamna, de fapt, crearea unui joc fara reguli”, spunea, acum o saptamana, Serghei Rogov, directorul Institutului pentru SUA si Canada.

Pentru prima data de la intrarea Romaniei in NATO suntem confruntati - ca parteneri militari, ca membri ai unei aliante - cu o criza majora. Ne-am bucurat la aderare din mai multe motive, nu doar geostrategice.

„In ce-i priveste pe romani, motivele lor sunt la fel de inteles: eliberate de comunism, tarile Europei rasaritene tind nu atat catre Vechea Europa, cat spre America. In al doilea rand, pentru tari sarace, din categoria carora face parte Romania, bazele straine constituie o atractivitate considerabila. Este vorba despre aceleasi locuri de munca, despre valurile de bani aduse de militarii americani. Si astfel, toata lumea este multumita”, scria Maksim Sokolov de la cotidianul „Izvestia”, preluat de agentia „Rusia la zi”.

Avantaje sunt multiple, dar trebuie sa ne asumam si riscurile. Una dintre variantele reactiei Kremlinului la ofensiva Pantagonului este ca rachetele rusesti sa ia ca tinta obiective importante din Europa. Cred ca va trebui sa ne obisnuim cu ideea ca - in viitorul apropiat - Bucurestiul, si nu numai el, va fi urmarit cu degetul pe buton de cine stie ce Ivan ascuns intr-un buncar.

Cititi si:

Fara mila