EDITORIALUL EVZ: Ministerul de Interne-Externe

EDITORIALUL EVZ: Ministerul de Interne-Externe

CARTIANU: "Guvernul Tăriceanu a recurs la două şmecherii: a inclus relaţiile cu Uniunea Europeană la capitolul "treburi interne" şi s-a înarmat cu o hotărâre de guvern pentru a evita Curtea Constituţională".

Credeam că guvernul Tăriceanu e atât de ocupat cu diverse şperţuri şi golănii politice - gen ordonanţele antijustiţie ale lui Chiuariu, amânarea diverselor alegeri sau promovarea „tunarului“ Radu Stroe ca şef peste oştirea română -, încât nu mai are timp şi pentru a se transforma într-un al doilea legislativ. Unul mai obscen chiar şi decât parlamentul.

Asta e: ne-am mai înşelat o dată. Trupa de la Palatul Victoria, cu Tăriceanu în frunte, dovedeşte că are resurse nebănuite în a pune la cale coţcării politice. Ultima dintre ele este tentativa de eliminare a preşedintelui României, prin hotărâre de guvern, din politica europeană a ţării noastre. Sigur că lucrătura are o ţintă clară: Traian Băsescu. Dacă la Cotroceni s-ar afla combinagiul Ion Iliescu sau filfizonul Emil Constantinescu, probabil că această hotărâre de guvern n-ar fi existat. N-ar fi nevoie de ea. Însă Băsescu trebuie scos din joc. Eliminat. Lichidat. Trebuie împăiat acolo, la Cotroceni, şi scos doar din când în când, ca să facă hă-hă-hă şi să pupe moaşte. Aşa se văd lucrurile dinspre guvernul petro-liberal.

Din colbul ţării, însă, se văd un pic altfel. Indiferent că se numeşte Iliescu, Constantinescu, Băsescu sau Protopopescu, preşedintele ţării este cel mai reprezentativ politician român. Mandatul său e semnat, prin vot, de milioane de români, ceea ce unui parlamentar sau unui ministru nu i se întâmplă. De altfel, Constituţia - aşa şubredă cum e ea - prevede atribuţii exprese ale şefului statului în politica externă.

Dar cum la driblat Constituţia suntem experţi, guvernul Tăriceanu a recurs la două şmecherii: a inclus relaţiile cu Uniunea Europeană la capitolul „treburi interne“ (doar am intrat în UE, nu?) şi a recurs la arma hotărârii de guvern pentru a evita contestarea deciziei la Curtea Constituţională.

Întrebare: dacă relaţia Bucureşti-Bruxelles e de domeniul „internelor“, de ce mai merge acolo Adrian Cioroianu? Să-l urcăm în avion pe David de la Interne, care între o şedinţă cu poliţiştii şi una cu jandarmii români să-şi facă timp şi pentru un rendez-vous cu mai-marii Europei! Vom crea astfel, în premieră mondială, Ministerul de Interne-Externe.

Dacă hotărârea de guvern va deveni operaţională, preşedintele României va fi singurul lider naţional, dintre cei prezenţi la şedinţele Consiliului European, care nu va cunoaşte poziţia ţării sale la dezbaterile continentale. Deşi şef al statului, el va trebui să ciulească urechile spre vecinul din stânga şi spre cel din dreapta sa - şeful guvernului şi ministrul de externe - pentru a afla ce intenţii au aceştia. Aşa cum, recent, a trebuit să vină Sarkozy de la Paris să-l informeze pe Băsescu despre faptul că România - prin guvernul său - s-a angajat să trimită 120 de militari în Ciad!

Şi totuşi, putem sta liniştiţi: în Departamentul pentru Afaceri Europene, subordonat premierului Tăriceanu şi condus de un oarecare Ciocănea (tovarăş de brizbizuri cu Vosganian), nu au ce căuta reprezentanţi ai preşedinţiei, dar sunt bine-veniţi emisarii „structurilor asociative ale comunităţilor locale“. Deşteaptă decizie: politica României, în relaţia cu Europa, s-o facă numitul Ciocănea şi primarul din Adjud, căci pentru şeful statului e o pălărie prea mare!

Citiţi şi "Preşedintele - jucător, eliminat prin hotărâre de guvern", un articol de Mircea Marian.

Ne puteți urmări și pe Google News