Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > EDITORIALUL EVZ. Escrocii din Sănătate sunt călăii celor care au murit cu zile prin spitale
EDITORIALUL EVZ. Escrocii din Sănătate sunt călăii celor care au murit cu zile prin spitale

EDITORIALUL EVZ. Escrocii din Sănătate sunt călăii celor care au murit cu zile prin spitale

La fiecare caz revoltător în care mor cu zile oameni prin spitale ne amăgim cu explicația că se întâmplă asta pentru că suntem o țară săracă, incapabilă să-și finanțeze decent Sănătatea.

Politicienii care răspund de sistem ridică din umeri și ne spun că murim din sărăcie. Adevărul este însă altul.

Anchetele demarate anul acesta de procurori încep să contureze o realitate monstruoasă: românii mor cu zile prin spitale din cauza celor care jefuiesc sistemul fără scrupule. Ieri, DNA a făcut publică o anchetă care vizează oficiali din Ministerul Sănătății suspectați de corupție. Conform procurorilor, în perioada 2008 – 2011, s-au fraudat fonduri publice și finanțări externe destinate modernizării unor spitale. Paguba produsă depășește 7 milioane de euro.

Ancheta de la Ministerul Sănătății este a patra fraudă majoră din sistemul sanitar, anunțată de procurori anul acesta. Investigația DNA vine la scurt timp după ce trei profesori universitari de la Spitalul Fundeni au fost puși sub acuzare pentru că au furat 3,5 milioane de euro din banii bolnavilor de cancer.

Aproape 900.000 de euro, bani nejustificați, au descoperit la medicii arestați procurorii care anchetează cazul de la Spitalul de Arși unde, pe banii statului, se puneau silicoane la preț redus unor vedete.

În ianuarie, o altă anchetă viza un prejudiciu de 500.000 de euro, produs prin decontarea unor analize medicale fictive.

Așadar, numai patru cazuri anchetate în prima jumătate a acestui an conturează un jaf de 12 milioane de euro din banii destinați Sănătății. Știți cât înseamnă asta în salarii de medic rezident? Peste 54.000 de salarii de 220 de euro au furat suspecții anchetați în numai patru cazuri.

Un medic rezident este plătit, în România, cu mizerabila sumă de 220 de euro lunar. O bătaie de joc, dacă avem în vedere că cel căruia îi plătim acești bani vine după șase ani grei de facultate. Banii pe care i-au furat câțiva șmecheri, în numai patru cazuri descoperite de procurori, fac cât salariile pe un an de zile pentru 4.600 de medici rezidenți.

Aceasta este doar o comparație care descrie proporțiile jafului din sănătate. Banii furați de la modernizarea spitalelor înseamnă că lăsăm medicul rezident, plătit mizerabil, să riște viața pacienților și propria carieră în condiții care favorizează apariția unor drame. Nu este normal, în aceste condiții, să plece toți medicii afară din țară? Fără medici, aparatură și medicamente ajungem să murim cu zile.

Privit prin prisma acestor fraude uriașe, dezastrul din sistemul de sănătate publică se vede atfel. Devine limpede faptul că ajung să moară oameni cu zile din cauza celor care jefuiesc fără scrupule sistemul, nu pentru că plătim noi prea puțin. Ei sunt călăii noștri, nu sărăcia.

Sistemul judiciar a început să administreze doze de șoc în lupta cu cancerul din Sănătate. Anchetele despre care am aflat până acum pun un diagnostic extreme de grav: sistemul sanitar este parazitat de șmecheri fără scrupule care fură atât de mult încât au ajuns să pună în pericol viețile bolnavilor și să destabilizeze total un serviciu public vital. În statele puternice, astfel de activități nu sunt tratate ca simple infracțiuni.

Pedepsele maxime prevăzute acum în lege pentru fraude sau acte de corupție aplicabile suspecților din cele patru cazuri menționate sunt infinit prea mici pentru răul pe care l-au provocat.