EDITORIALUL EVZ. DENUNȚUL LUI HAYSSAM. Vrea cineva să ne convingă că Binomul DNA-SRI nu mai funcționează?

EDITORIALUL EVZ. DENUNȚUL LUI HAYSSAM. Vrea cineva să ne convingă că Binomul DNA-SRI nu mai funcționează?

Națiunile fac tot ce le stă în putere ca să-i nimicească pe oamenii mari, pe cei capabili să riposteze cu forță în situații limită, spunea Baudelaire, el însuși victima unui proces cu statul, pentru o parte a scrierilor sale.

 În această categorie semnalată de eseistul francez îi percep eu pe fostul președinte Traian Băsescu, pe Codruța Kovesi și pe Florian Coldea atunci când aud dezinformările vânturate în spațiul public. Și am cel mai recent exemplu.

Ultimul subiect de dezbatere aruncat pe piață este cel al lui Omar Hayssam și al doctorului Yassin. Doctorul vroia să-l scape pe primul din închisoare. Imediat, cei interesați l-au lipit pe Traian Băsescu de arestatul Yassin, făcând legătura cu episodul „Răpirea ziariștilor în Irak”. Primul care a semnalat că Omar Hayssam a făcut un denunț a fost Sorin Roșca Stănescu. A scris pe blog, din închisoare, pe 3 aprilie, la prânz, chiar înainte de a se dumiri ziariștii prea bine ce delațiune a făcut sirianul și pe cine a pârât. S.R.Stănescu își încheia textul cu întrebarea: „Cine urmează? Nu cumva «cinstitul doctor Yassin»?”. Iar a doua zi, pe 4 aprilie, Yassin, „omul lui Băsescu” a fost arestat.

Nu cred în coincidențe și de aceea am privit cu anumite rezerve ideile vânturate. Conform scenariului promovat de Sorin Roșca Stănescu și mai apoi de Antena 3, în anul 2005, președintele Traian Băsescu, generalul Coldea de la SRI și Yassin au furat din banii pentru răscumpărarea ziariștilor răpiți, însușindu-și 4 milioane de dolari. Se avansează ideea că acum Hayssam și Yassin vor face denunțuri și vor da cărțile pe față despre trebușoara asta, ca să-și scape pielea, după modelul Florică și Pescariu.

Într-o logică simplă lucrurile se prezintă așa: DNA colaborează strâns cu SRI pe cazurile de corupție. Hayssam a reclamat la DNA că doctorul Yassim i-a cerut două milioane de euro ca să-l scoată din închisoare. Crede cineva că generalul Coldea, cel incriminat de Roșca și Antena 3 și care conduce în momentul de față SRI, n-ar fi aflat de „lucrare”? Și dacă a aflat, nu a atenționat-o pe Kovesi de pericolul jocului ce i s-a pregătit lui și fostului președinte Băsescu? Vrea cineva să ne convingă că Binomul DNA-SRI nu mai funcționează? Eu, ca jurnalist, numi pot închipui că Kovesi îl va băga în anchetă pe generalul Coldea și-l va face să mărturisească cum l-a pus pe el Traian Băsescu să fure o geantă cu 4 milioane de dolari!

Să privim, însă, spre ce a reușit să facă DNA! E o bulibășeală pe scena politică , din ianuarie încoace, ceva de speriat! Partidele își schimbă structura, liderii se împuținează, se produc divorțuri și se fac denunțuri uimitoare, greu de imaginat în urmă cu ceva ani. Urmărim un fel de film de acțiune, cu victime pe bandă rulantă ale procurorilor de la DNA, cu politicieni „de top” scoși cu cătușele la mâini și urcați în dube.

Citim denunțuri și declarații ale celor acuzați, care încearcă să se apere, și aflăm ulterior (ca în cazul Elenei Udrea) că delatorii se învățau unii pe alții cum să mintă ca să-și scape pielea. Jurnaliștii cer procurorilor probe și stau cu ochii pe instanțe, încercând să explice publicului de ce unii corupți stau acasă în arest, alții sunt lăsați în libertate sub control, iar alții stau după gratii. E ca un carusel amețitor, în care până și cei de pe margine, privitorii, amețesc și par debusolați.

Se pun multe-multe întrebări, site-urile ziarelor abundă de comentarii. Românii aplaudă DNA, le place filmul, dar vor ca subiectul să fie mai nuanțat și mai clar. Informațiile din presă, mai ales din cea televizată, sunt contradictorii sau canalizate numai spre anumite personaje.

Oamenii se tem de abuzuri și de jocuri politice subterane, așa cum au fost obișnuiți de când trăiesc în „democrația tranziției”. Cred încă, deși nu cu tăria de odinioară, că tot șmecherii scapă de cătușe, fiindcă nu înțeleg pe deplin de ce tripleta Florică-Pescariu- Stan e absolvită de vină în dosarul Microsoft și a rămas cu averea doar pentru că a turnat procurorilor. Elena Udrea n-a făcut denunțuri, dar prin declarațiile ei a deschis o cutie a Pandorei în ceea ce privește finanțările ilegale ale partidelor. Au urmat arestări din tot spectrul politic. PSD, PDL și PNL și-au dat obolul la DNA și - lucru bun! - la anul, în campania electorală, nu vom mai avea sponsori interesați să sprijine partidul X sau Y, pentru a primi la schimb contracte bănoase.

Vom avea răbdare și vom vedea câtă finalitate vor avea din punct de vedere juridic aceste cazuri de notorietate. E limpede, însă, că ele au declanșat lupte dure în plan politic și mediatic, rețineri și arestări, plecări din partide și, ce-i mai important, au conturat o oarecare primenire a scenei politice. „Filmul” nu s-a terminat. În prim-plan au rămas în continuare cei doi jucători, Victor Ponta și Traian Băsescu, supravegheați în tăcere de Klaus Iohannis.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.