EDITORIALUL EVZ: De ce se fereşte Ponta de capcana lui Crin

EDITORIALUL EVZ: De ce se fereşte Ponta de capcana lui Crin

Dacă moţiunea de cenzură va trece, învestirea unui guvern al Opoziţiei cu şase luni înainte de alegerile parlamentare va fi o premieră post-decembristă.

Benefică pentru electorat. Pentru electoratul USL, în primul rând. Alegătorii care-şi pun speranţe în cuplul Ponta- Antonescu s-ar putea convinge dacă "mariajul" e din dragoste, sau din interes. Am înţeles că Antonescu agreează ideea. Ponta, nu. De ce nu vrea şeful PSD să ofere propriului electorat proba onestităţii supreme? Cel mai probabil pentru că declaraţiile sale despre bunele sale intenţii, despre buna guvernare şi despre soliditatea parteneriatului cu PNL sunt doar "cântece de sirenă". Ele au rolul de a convinge electoratul să se "arunce" la urne, pentru a se "îneca" imediat după alegeri.

Dacă ar ajunge la putere, disfuncţiile din interiorul USL ar ieşi repede la iveală. Prima probă de foc: despăgubirile pentru foştii proprietari de imobile naţionalizate. O soluţie trebuie găsită până în iulie. Doctrinar, socialiştii şi liberalii au soluţii antagonice. PSD ar opta, probabil, pentru un cuantum redus al despăgubirilor. De ce să nu folosească resursele publice în folosul celor mulţi şi oropsiţi. PNL ar miza pe restituirea în natură şi, acolo unde nu este posibil acest lucru, pe acordarea de compensaţii băneşti cât mai mari.

Anticipând pericolele, Victor Ponta invocă nevoia legitimării sale la urne. "Vreau să ajung premier doar în urma votului popular", se justifică el. El ignoră două aspecte esenţiale:1. Parlamentul este poporul, iar votul reprezentanţilor poporului la o moţiune de cenzură reprezintă voinţa acestuia. 2. Poporul îl vrea premier, aşa cum dovedesc sondajele de opinie. Dacă este onest în ceea ce promite, dacă USL va reuşi să îndrepte politicile de austeritate în câteva luni, dacă nu vrea să-i tragă clapa lui Antonescu, de ce nu preia puterea?Ar fi, după cum spuneam, dovada onestităţii supreme. În fond, un guvern Ponta care confirmă aşteptările electoratului ar ajuta USL să obţină la alegeri un scor mult mai consistent decât cel din sondajele actuale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Victor Ponta a refuzat o dată să conducă guvernul, când i-a propus preşedintele Tra­ian Băsescu. A refuzat şi acum două zile, când i-a propus Crin Antonescu, partenerul său de alianţă (care, culmea, a ajuns la vorba şefului statului...) Se pregăteşte să refuze şi dacă îi va propune poporul, prin reprezentanţii săi în parlament. De ce? Pentru că preşedintele PSD nu doreşte, pe de o parte, să-l demită pe Mihai Răzvan Ungureanu, să-l victimizeze şi să-l încarce electoral pentru alegerile parlamentare. Să-l ajute să-şi lanseze proiectul politic. Pe de altă parte, preluarea funcţiei de premier de către Victor Ponta i-ar veni ca o mănuşă lui Crin Antonescu.

De aceea, şeful PNL s-a grăbit să-i dea un brânci public către această funcţie. De aceea, liberalii au deschis larg porţile cetăţii migratorilor din PDL. Instalarea premierului Ponta ar însemna configurarea unei noi majorităţi parlamentare. Crin Antonescu ar putea cere suspendarea preşedintelui pentru a forţa alegeri prezidenţiale anticipate. Dacă strategia ar reuşi (greu de crezut), Ponta ar ajunge la mâna lui Antonescu, din simplul motiv că liberalul ar ajunge preşedinte înainte ca social- democratul să devină premier. Cariera lui Ponta ar ajunge la mâna lui Antonescu, care ar trebui să-l desemneze în funcţie.