EDITORIALUL EVZ. Dacă nu căscăm bine ochii, riscăm ucrainizarea României

EDITORIALUL EVZ. Dacă nu căscăm bine ochii, riscăm ucrainizarea României

Multe evenimente importante, consumate în ultimii doi ani, pot fi reinterpretate într-o nouă cheie după ce Putin a început dezmembrarea Ucrainei. România nu este total ferită de pericolul ”ucrainizării”, dacă românii nu sunt mult mai atenți cu ce se întâmplă în jurul lor și se lasă atrași în jocul dezbinării.

Acum un an un posibil plan al Rusiei de a rupe bucăți din Ucraina era tratat cu multă reticență și considerat mai degrabă produs al unei scenarite paranoide. Astăzi vedem imagini cu o țară distrusă de război și dezmembrată de grupări teroriste susținute de la Moscova. Terenul a fost pregătit din timp de la Moscova pentru succesul operațiunii. A avut loc un război mediatic, apoi o destabilizare din interior și abia la final s-a ajuns la „omuleții verzi” din armata Rusiei care își petrec concediul de odihnă sub arme în războiul civil din Ucraina. Nimeni nu își imagina că așa ceva e posibil, în urmă cu un an.

România a fost, din 2012, scena unor mișcări neclare atunci, dar care pot fi privite printr-o nouă lumină după ce vedem situația din Ucraina. Scenarii pe care le tratam cu zâmbete în trecut capătă alt aspect acum.

Mai țineți minte coincidențele bizare din cazul protestelor ecotalibane împotriva proiectelor importante de exploatare a resurselor naturale de care dispunem? Un cititor evz.ro mi-a atras ieri atenția asupra acestui aspect. „S-a vorbit atunci, de exemplu, despre coincidențele bizare care făceau ca diverși activiști, finanțați din surse incerte, să devină isterici numai în zonele în care firme americane încercau să exploreze posibile zăcăminte. Vocile care susțineau că Moscova și-a băgat coada în aceste proteste au fost atunci neglijate. Cum privim acum aceste alegații?”, se întreabă cititorul nostru.

https://www.youtube.com/watch?v=ZZ6LvSqyhAM

Este o abordare mult mai interesantă astăzi, după ce am văzut cum a lucrat Moscova în Ucraina. Mesajul primit de la acest cititor mi-a adus aminte și de alte evenimente consumate tot în stradă, care pot căpăta acum conotații noi. Mai țineți minte protestele de stradă din 2012, provocate și bine întreținute de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă și în Retragere, condus de colonenul Mircea Dogaru? Vorbim despre sindicatul care negociase cu USL desființarea Curții Constituționale și a Departamentului Național Anticorupție. Liderul sindicatului, colonelul Dogaru, era în vremea aceea puternic promovat de propaganda turnătorului Dan Voiculescu.

Acum, când știm ce a făcut Putin cu Ucraina, cum reinterpretăm toată povestea din 2012, după ce ne aducem aminte că în septembrie 2013 colonelul Dogaru s-a întâlnit chiar la București cu Alexandr Dughin, ideologul regimului Putin? Trei ore au discutat cei doi despre „istorie, geopolitică și geoistorie”, după care Dughin a lăudat protestele din 2012. Evenimentele de mai sus și altele pe care nu avem spațiu să le evocăm aici pot reprezenta simple coincidențe, dar la fel de bine pot să fie mult mai mult.

Întrebarea-cheie este dacă chiar suntem total protejați de marele urs de la Răsărit, pentru că facem parte din NATO și UE. Dacă vom căsca bine ochii de acum încolo, gândindu-ne la exemplul Ucrainei, vom fi protejați de eventuale noi strategii abil derulate de Moscova în România. Dacă nu vom învăța nimic din situația în care sunt vecinii noștri, nimic nu ne poate proteja. Cu mijloacele democrației România poate fi ucrainizată, mai ales dacă puterea în stat ajunge în mâinile politicienilor trași de sfori din Rusia.

 

Pagina de autor a jurnalistului Mălin Bot, de pe evz.ro

Citiţi mai multe:

 

<div class="fb-post" data-href="https://www.facebook.com/photo.php?fbid=707388432664000&amp;set=a.125044787565037.21127.100001785480731&amp;type=1" data-width="620"><div class="fb-xfbml-parse-ignore">

<a href="https://www.facebook.com/photo.php?fbid=707388432664000&amp;set=a.125044787565037.21127.100001785480731&amp;type=1">Post</a> by <a href="https://www.facebook.com/malin.bot">Malin Bot</a>.</div></div>

 

Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali

Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!

 

Citește alte editoriale ale jurnalistului Mălin Bot și urmărește dezbaterile cu cititorii din secțiunea de comentarii a articolelor:

 

Comentează acest editorial mai jos, în dezbaterea purtată chiar cu autorul!

Ne puteți urmări și pe Google News