EDITORIALUL EVZ: Cum botezăm ţiganii?

EDITORIALUL EVZ: Cum botezăm ţiganii?

Dacă nu l-aş cunoaşte pe deputatul PDL Silviu Prigoană, eram în stare să cred că noua dezbatere publică, "ţigan sau rom", este o diversiune.

Aruncată pe piaţă pentru a mai potoli spiritele şi a-i mai da opiniei publice o temă de discutat. Păi, pe criza asta fix altă treabă nu aveam decât de a dezbate aprig despre corectitudinea termenului tigan. Năstruşnicul Prigoană, cunoscut şi pentru alte iniţiative trăsnite, a demarat un proiect de lege prin care să se revină la termenul de ţigan, şi nu de rom. Argumentul său este că se face confuzie între rom şi român. În plus, mai multe comunităţi din Transilvania i-au cerut deputatului să îndrepte această eroare lingvistică, pentru că ei au fost şi vor rămâne ţigani.

Dar să le luăm pe rând. Conform regetatului lingvist George Pruteanu, "cuvântul generează confuzie pe plan internaţional. Sute de milioane de oameni de pe planetă n-au studii filologice şi de etimologie. Ei fac o asociere firească (şi justă!) între terminaţia -ia / -(an)ia şi ţară (= naţiunea ei) care are această particulă: Britania = brit + ania = «ţara briţilor, a englezilor»; Mauretania = maur + (et)ania = «ţara maurilor», deci România = rom + ania = «ţara romilor». E incorect. Se creează o falsă direcţionare".

În privinţa tradiţiilor, lucrurile sunt şi mai clare, pentru că etnia ţigănească a avut un aport substanţial la cultura română, la patrimonial naţional. Theodor Aman a pictat "Eliberarea ţiganilor", Ioan Budai Deleanu a scris "Ţiganiada", Phoenix cântă "Mica Ţiganiadă". Trebuie acest termen "rasist" - conform unor ONG-uri ale acestei minorităţi - să fie înlocuit? Păi, tabloul lui Aman devine "Eliberarea romilor", iar Deleanu a scris "Romiada?". Ca să nu mai vorbim despre alţi termeni, precum "salata ţigănească"? Iar vorba unui bulibaşă din Transilvania: "Cu vom cânta, bre, «ţigancuşa mea frumoasă, ţigăncuşa mea?»".

Prigoană a cerut şi părerea Academiei Române. Iată ce a răspuns aceasta, prin Secţia de Filologie şi Literatură condusă de academicianul Eugen Simion: "Având în vedere situaţia grupurilor aparţinând etniei ţigăneşti din Europa şi din spaţiul românesc, Secţia noastră consideră că termenul ţigan reprezintă numele corect al acestei populaţii transnaţionale. În multe ţări din spaţiul european este utilizat fără nicio restricţie un cuvânt având aceeaşi origine, respectiv aceeaşi evoluţie a semnificaţiei cu lexemul românesc: tsiganes în franceză, zingari în italiană, Zigeuner în germană, tzigani în rusă şi polonă, cigany în maghiară, ciganin în bulgară şi sârbă, cigano în portugheză, zigenare în neerlandeză". Punctul de vedere al Academiei a deranjat mult, iar contestatarii s-au grăbit să afirme că alte instituţii nu au avut aceeaşi părere. Uitând, în mod voit, că, până unaalta, Academia Română reprezintă cel mai înalt for ştiinţific al acestei ţări!

Dezbaterea constă în fond dacă termenul ţigan este peiorativ sau nu! Dacă jigneşte cumva demnitatea unei minorităţi, lucru, din punctul meu de vedere, inacceptabil. Mai ales că am destui prieteni ţigani şi care sunt mândri de această denumire. Dar iată care este prima explicaţie dată de DEX. Ţigan este acea persoană care "face parte dintr-o populaţie originară din India şi răspândită în mai toate ţările Europei, trăind în unele părţi încă în stare seminomadă".

La urma-urmei, mie îmi este indiferent cum se denumeşte o minoritate. Important este să-i fie ei bine. Mai ales că o comunitate nu poate fi judecată după două-trei exemple negative, nu poţi generaliza. De aceea, am propus în glumă că ţiganii pot fi numiţi şi indo-români! Dar mă deranjează când observ că o mână de oameni organizaţi în ONG-uri cu denumiri cât mai stufoase decid în numele acestei comunităţi. Ştiu ei despre ce e nevoie, sunt chintesenţa minorităţii. Vor să facă bine cu forţa.

Trebuie să fie clarificat un fapt, şi anume acela că aceste ONG-uri nu se confundă cu etnia ţiganilor, nimic nu le dă dreptul să se erijeze în reprezentanţii acestei minorităţi. Opinia mea este ca termenul "rom" trebuie folosit la nivel de instituţii de stat. În rest, să-şi spună cum or vrea ei, că lumea tot ţigani le spune. Şi la fel şi ei între ei! Hai să nu-i botezăm cu forţa!

Ne puteți urmări și pe Google News