Cum a ratat scriitorul Ion Băieșu un meci memorabil, în R.F.G: „Marș în cameră, haimana”
- Andrei Calin
- 19 octombrie 2024, 22:56
Ion Băieșu, unul dintre cei mai de succes scriitori ai anilor ‘70-’80, a trăit un fiasco în timpul unei deplasări în Germania Federală, la Hamburg, în 1983.
„Dubla” dintre Dinamo și Hamburg SV, disputată în sezonul 1983 - 1984 al Cupei Campionilor Europeni (turul al II-lea),a rămas în istoria fotbalului românesc. „Câinii” i-au eliminat pe nemți, deținătorii trofeului, după o victorie la București (3-0) și un eșec în deplasare, scor 2-3.
Printre cei care au avut privilegiul de-a asista la retur s-a aflat și Ion Băieșu. Însoțit de bunul său prieten, Fănuș Neagu. Cei doi mari scriitori se bucurau de mare succes în acele vremuri și se aflau în grațiile „sistemului”. Însuși Tudor Postelnicu, șeful Securității, i-a invitat pe cei doi să meargă în deplasarea din R.F.G și le-a oferit o diurnă generoasă. Cornel Dinu, antrenor secund la Dinamo, la acea vreme, povestește în cartea autobiografică „Jucând cu destinul” cum a ratat Ion Băieșu un meci de poveste, deși a ajuns la Hamburg.
Episod de pomină cu scriitorul Ion Băieșu
Creatorul celebrelor scheciuri „Tanța și Costel” sau al romanului „Balanța” își propusese să nu consume alcool în timpul deplasării. Ispitit însă de generalul Ion Ghenoiu și de prietenul Fănuș Neagu, „Guță” a încercat să-și dezamorseze frica de zbor cu câteva pahare de whisky. Astfel că, la îmbarcare, a avut nevoie de sprijinul lui Dinu.
„Piticanie, haimana de Băieș, arătare fără voință, ai zis că nu te atingi de lacrima Domnului scoțian. Ai golit deja jumătate de sticlă. Lacomule, îți scoți pârleala de recreație fără băutuără. Nu eram atent, îmi furai și paharul meu. N-ai putut să te abții! (...)”, l-a luat în primire Fănuș pe Băieșu, înainte de-a urca în avion, conform celor povestite de „Procuror”.
În avion, petrecerea bahică a continuat. „Ia o guriță, pe sufletul meu dacă nu simt că ai nevoie. O să sară nemții pe voi ca în Sven Hasell. Prinde puțin curaj, te rog ca pe frateșe meu scump, trecut prin atâtea cu mine”, l-a ademenit Băieșu pe Dinu. Aflat într-o perioadă de abstinență, antrenorul a refuzat tovărășia bahică.
Cornel Dinu a evaluat situația invitaților înainte ca avionul să ajungă la Hamburg. „Cu puțin timp înainte de aterizare făcui un tur printre pasageri. În spate, la conducere, trona Fănuș. Se rupsese sigilul la ceva sticle de <<vizki>> și efectele erau vizibile. Guță bea în compartimentul de vipuri din față.”
N-a mai rezistat și s-a culcat
Ajuns la hotel, Ion Băieșu a capitulat și s-a culcat, iar colegul său de cameră, Fănuș Neagu, a rămas responsabil cu buna dispoziție. Însă, târziu în noapte, „Fănuș, cu o gașcă de transfugi veniți să ne salute, îl smuci pe Guță din ghearele lui Moș Ene și direct în St. Pauli. Cartierul acela de peirzanie occidentală programtă”, povestește Dinu. Care, ulterior, la o oră mică a dimineții s-a dus să verifice camera celor doi scriitori.
„Ei bine, de la începutul culoarului pe care se afla reședința lor, te izbea un miros înfiorător de ceapă și pește. Am bătut civilizat la ușă, dar nu era nevoie să mi se deschidă, era întredeschisă. Înăuntru, spectacol la care nu puteai decât să te minunezi.
Amândoi stăteau într-un „desabie” de vis, adică chiloți și maieu, în picioare, în jurul mesei. Pe care tronau scrumbii argintii, ceapă, lipie și vreo cinci șase sticle cu apă acidulată. Doar o sticlă, restul , în frigider, la rece, pentru șpriț.”
Fănuș Neagu a stat cu gura pe el tot timpul
În ziua meciului, Ion Băieșu era într-o formă fizică foarte proastă. Delegația dinamovistă se îmbarcase în autocar, pentru a pleca la stadion, dar două locuri rămăseseră neocupate: cele ale lui Băieșu și Neagu: „Cu Fănuș nu erau probleme. S-a urcat direct, îmbrăcat în aceeași haină de piele de tip Gestapo (...). Din spate însă încerca să-l ajungă, bătând aerul cu mâinile a echilibru, Guțică. Era praf!... Văzându-l, Fănuș coborî din mașină:
- Marș în cameră, haimana! Ești pulbere și nu pot să mă compromit cu tine. Să-ți fie rușine.! Ți-am spus să nu te îmbeți (...)”
Băieșu s-a conformat și n-a mai urcat în autocar: „Bine, canalie, nu mă iei, nu mă iei. Mă duc la culcare și nici n-o să mă uit cum o să vă tăvălească nemțălăii. Știți că fără mine sunteți ca și morți”, redă Dinu dialogul. Astfel a ratat Băieșu un meci memorabil. Dinamo a pierdut cu 2-3, după ce a fost condusă cu 0-3, dar s-a calificat și a ajuns în acea ediție a CCE până în semifinale (eliminată de Liverpool 0-1 și 1-2).
Petrecerea bahică a avut urmări grave pentru Băieșu. Scriitorul a făcut o hemoragie stomacală, a fost internat la Spitalul Floreasca și a fost salvat. Apoi, a urmat un an de abstinență. Născut în 1933, la Cernătești, în județul Buzău, cel alintat „Guță” de prieteni a murit în 1992, în timp ce se afla în SUA, la fiica sa. N-a apucat să vadă filmul „Balanța”, la care a lucrat alături de regizorul Lucian Pintilie.