Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cum a ratat scriitorul Ion Băieșu un meci memorabil, în R.F.G: „Marș în cameră, haimana”
Cum a ratat scriitorul Ion Băieșu un meci memorabil, în R.F.G: „Marș în cameră, haimana”

Cum a ratat scriitorul Ion Băieșu un meci memorabil, în R.F.G: „Marș în cameră, haimana”

Ion Băieșu, unul dintre cei mai de succes scriitori ai anilor ‘70-’80, a trăit un fiasco în timpul unei deplasări în Germania Federală, la Hamburg, în 1983.

„Dubla” dintre Dinamo și Hamburg SV, disputată în sezonul 1983 – 1984 al Cupei Campionilor Europeni (turul al II-lea),a rămas în istoria fotbalului românesc. „Câinii” i-au eliminat pe nemți, deținătorii trofeului, după o victorie la București (3-0) și un eșec în deplasare, scor 2-3.

Printre cei care au avut privilegiul de-a asista la retur s-a aflat și Ion Băieșu. Însoțit de bunul său prieten, Fănuș Neagu. Cei doi mari scriitori se bucurau de mare succes în acele vremuri și se aflau în grațiile „sistemului”. Însuși Tudor Postelnicu, șeful Securității, i-a invitat pe cei doi să meargă în deplasarea din R.F.G și le-a oferit o diurnă generoasă. Cornel Dinu, antrenor secund la Dinamo, la acea vreme, povestește în cartea autobiografică „Jucând cu destinul” cum a ratat Ion Băieșu un meci de poveste, deși a ajuns la Hamburg.

Creatorul celebrelor scheciuri „Tanța și Costel” sau al romanului „Balanța” își propusese să nu consume alcool în timpul deplasării. Ispitit însă de generalul Ion Ghenoiu și de prietenul Fănuș Neagu, „Guță” a încercat să-și dezamorseze frica de zbor cu câteva pahare de whisky. Astfel că, la îmbarcare, a avut nevoie de sprijinul lui Dinu.

„Piticanie, haimana de Băieș, arătare fără voință, ai zis că nu te atingi de lacrima Domnului scoțian. Ai golit deja jumătate de sticlă. Lacomule, îți scoți pârleala de recreație fără băutuără. Nu eram atent, îmi furai și paharul meu. N-ai putut să te abții! (…)”, l-a luat în primire Fănuș pe Băieșu, înainte de-a urca în avion, conform celor povestite de „Procuror”.

În avion, petrecerea bahică a continuat. „Ia o guriță, pe sufletul meu dacă nu simt că ai nevoie. O să sară nemții pe voi ca în Sven Hasell. Prinde puțin curaj, te rog ca pe frateșe meu scump, trecut prin atâtea cu mine”, l-a ademenit Băieșu pe Dinu. Aflat într-o perioadă de abstinență, antrenorul a refuzat tovărășia bahică.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE