Guvernul din umbră anunţat săptămâna trecută de liderul PNL, Crin Antonescu, a agitat apele politicii din România. Mai mult în adâncuri decât la suprafaţă, semn că gestul politic n-a fost chiar unul oarecare.
Cât despre Delegaţia Permanentă a PNL de miercuri, când dl Antonescu îşi doreşte să primească votul pentru cabinetul din umbră, există deja o aşteptare dinspre adversari, care-şi doresc ca liberalii să se certe, să se rupă sau măcar să-l pună pe Crin cu botul pe labe.
Reacţia cea mai virulentă i-a aparţinut, surprinzător (cel puţin în aparenţă), fostului lider al PSD, Mircea Geoană ("e o formă de canibalism politic la nivelul opoziţiei", pentru că, anunţând un guvern din umbră, liberalii n-ar pune serios umărul la debarcarea guvernului Boc - aceasta a fost ideea formulată de Geoană). O reacţie surprinzătoare, politic vorbind, ţinând cont de apropierea liderilor PSD şi PNL de pe vremea "soluţiei Johannis". O reacţie de înţeles, raportat la slăbiciunile omeneşti; dl Geoană e într-un context delicat - a fost pedepsit pentru că vorbea departe de linia partidului. Acum el a fost "pe linie" ştiind că-i face pe plac şefului Victor Ponta şi, desigur, dezamăgit că îşi vede compromis proiectul politic, bun sau rău, cum o fi el: parteneriatul PSD-PNL (care i-ar fi asigurat o mai bună supravieţuire politică).
Ideea de a anunţa un guvern din umbră a fost o mutare îndrăzneaţă, riscantă, deci cu miză. Crin Antonescu, dictatorul suav, continuă jocul în forţă început odată cu Congresul PNL de astă- primăvară. A cerut atunci totul sau nimic şi a obţinut totul, respectiv puteri aproape depline în partid, odată ce şi-a înlăturat toţi rivali şi le-a dat "acces la butoane" apropiaţilor săi. Acum, dl Antonescu a jucat din nou tare, anunţând un guvern din umbră din care fac parte consilieri personali şi alte personaje lipsite de sprijinul filialelor puternice, deci de OK-ul "baronilor".
Mai mult, a alcătuit lista fără să se consulte cu Varujan Vosganian, "al doilea în ierarhia PNL, ca ordine de precădere, şi coordonatorul (încă) al Platformei de guvernare «Noua economie »". Dacă a dorit să demonstreze că el taie şi spânzură în PNL, i-a reuşit - cel puţin până miercuri. Mutarea se va dovedi riscantă doar dacă Delegaţia Permanentă se va opune. E greu de crezut că o va face, pentru că liderului PNL a început să-i placă jocul în forţă şi ar putea pune iar problema lui ori, ori. Singurul risc, din acest punct de vedere "intern", ar fi retragerea unor personaje care se vor fi simţind excluse.
În exterior, mesajul lui Crin Antonescu este clar: PNL nu e legat ombilical de PSD, iar declaraţiile privind asumarea guvernări (la o adică!) n-au fost simple vorbe: vrem guvern suplu, cu 11 minştri; iată oamenii!
Crin Antonescu a şi spus-o, răspicat: dacă Delegaţia Permanentă acceptă ideea şi lista, aceştia vor fi principalii purtători de mesaje pe domeniile respective ("nu sunt animatori de scandal, ci oameni capabili să dezbată"), iar dacă PNL va ajunge la guvernare "e exclus ca alţii să fie miniştrii noştri... oamenii trebuie să-i identifice clar când vor vota".
Dacă lucrurile vor merge aşa cu plănuieşte liderul PNL, ar trebui să începem să ne obişnuim cu Aurelian Penescu vorbind despre agricultură, cu Claudiu Doltu despre finanţe şi economie, cu Radu Catană despre justiţie sau cu Eduard Helvig despre infrastructură.
Că tot veni vorba de Helvig, fost deputat PC (nimeni nu e perfect!), consilierul lui Crin Antonescu beneficiază de un capitol important în programul de guvernare, "Infrastructura şi transporturile". Că va fi el, că va fi altcineva, mă aştept ca liberalii să promoveze cel puţin o idee strategică de bun-simţ din acest program: promovarea construcţiei de autostrăzi pe principalele axe strategice (Arad-Sibiu, Oradea-Bucureşti, Târgu Mureş-Iaşi, Paşcani-Ploieşti), cu finanţare preponderent privată, concomitent cu promovarea transportului feroviar (care a suferit o concurenţă neloială din partea celui autopromovat electoral, mai ales "pe hârtie", sursă nesecată de fonduri pentru clienţi politici -, dar e mai eficient, mai puţin poluant, poate fi mai ieftin, mai rapid, mai civilizat şi ponderea lui creşte în UE). Căci asta enervează, probabil, cel mai mult: guvernul din umbră al PNL nu e doar de chibiţi; are şi un program.
Vorba lui Ion Iliescu (cu amărăciune): E nerealist să propună şi PSD un guvern alternativ; important e un proiect de guvernare. Dictatorul suav îl are. Citiţi şi: Fenechiu: guvernul lui Crin, bun doar până la alegeri