EDITORIALUL EVZ: Cearta premierului cu el insusi

EDITORIALUL EVZ: Cearta premierului cu el insusi

Ioana Lupea: "Ori Tariceanu nu mai e seful PNL, ori amenintarea cu suspendarea alegerilor si-a adresat-o lui insusi".

Amenintarea premierului Calin Popescu-Tariceanu ca va amana euroalegerile daca referendumurile nu vor fi reprogramate este anapoda. Capata sens doar daca Tariceanu nu mai conduce PNL, pentru ca atat consultarea pentru suspendarea presedintelui, cat si cea pentru introducerea votului uninominal depind si de votul liberalilor in parlament.

Daca PNL se retrage din coalitia de vointa anti-Basescu si colaboreaza cu PD si PSD la adoptarea unui nou Cod electoral, adica daca-si respecta propriile declaratii politice, discutia despre referendumuri este incheiata. Si cum la varful PNL nu s-a produs deocamdata nicio schimbare - oficial Tariceanu este seful ierarhic al senatoarei Norica Nicolai si al deputatului Crin Antonescu -, apelul premierului se adreseaza cel mai probabil presedintelui PNL.

Calin Popescu-Tariceanu se foloseste de cele doua personalitati politice in functie de context. Cand presedintele PNL este invitat pentru consultari la Cotroceni, premierul nu poate participa pentru ca are sedinta de guvern. In deplasarea guvernamentala de la Constanta a plecat insa liderul PNL care s-a afisat la brat cu Gica Hagi si a depanat amintiri din disidenta sa precoce si intamplatoare.

Amandoi au primit ieri o veste de la Curtea Constitutionala, ca intre referendumuri si alegeri nu exista nicio legatura. Mai exact, Constitutia nu interzice desfasurarea acestora simultan, anterior sau posterior oricarui scrutin, pentru ca sunt tipuri diferite de consultari populare si nu au semnificatia unei competitii electorale. Calin Popescu-Tariceanu se afla si intr-o galceava cu el insusi: daca in urma cu doua saptamani afirma ca amanarea euroalegerilor ar fi un semnal de neseriozitate al Romaniei in fata partenerilor din UE, astazi este cel mai important sustinator al intarzierii lor fata de data stabilita.

Contradictiile reprezinta probabil victoria presedintelui de partid asupra premierului. Interesul guvernului de a tine la timp euroalegerile a fost invins de temerile liderului liberal ca partidul sau nu va confirma la scrutinul din 13 mai. Un esec va prejudicia ambele calitati ale lui Tariceanu, presimtire care-l face parca mai fragil si mai nervos.

Iritarea premierului presedinte PNL din ultima perioada este justificata: ofensiva de la inceputul anului nu da rezultatele scontate. Un indiciu mai important decat sondajele este scaderea progresiva a audientelor buletinelor de stiri. Alegatorii au inchis televizoarele, respingand astfel politica asa cum a fost ea facuta in ultimele doua luni, cand politicieni si jurnalisti au dezbatut non-stop un singur subiect, suspendarea lui Traian Basescu.

Refuzul telepoliticii este un semnal ca opiniile au fost deja formate si ca acestea nu sunt favorabile noii politici liberale, cel putin nu in masura in care preconizau liderii partidului la debutul campaniei anti-prezidentiale. Calin Popescu-Tariceanu se afla intr-o situatie imposibila: coalitia parlamentara cu PSD, PC si PRM il costa electoral, reconcilierea cu PD ar putea atrage asupra lui mania prietenilor lui Dinu Patriciu, din ce in ce mai putin dispusi sa se retraga din conflictul cu Traian Basescu.

Ne puteți urmări și pe Google News