EDITORIALUL EVZ: Basescu si pacatul originar

EDITORIALUL EVZ: Basescu si pacatul originar

Astazi se vorbeste mult despre constructia politica majoritara care a dus la suspendarea presedintelui Basescu, desi Curtea Constitutionala a dat o rezolutie prin care constata ca acesta nu a incalcat Legea fundamentala.

Mai mult, parlamentul a schimbat regulile jocului, modificand felul in care se va desfasura referendumul. Daca vreti, e ca la un meci, in care arbitrul decide in repriza a doua ca una dintre echipe are voie sa faulteze in careu, ca „nu se pune”, iar cealalta echipa incearca sa castige dupa noul regulament.

Valorile de pe terenul de sport reprezinta un criteriu prin care de multe ori distingem binele de rau. Normal, sunt foarte multi oameni revoltati, pentru ca in fotbal se intampla si s-au intamplat toate nenorocirile: jucatori care vand meciul, arbitri mituiti, erori care au schimbat soarta unei partide, dopaj, faulturi grosolane si violenta suporterilor. Dar niciodata publicul si jucatorii n-au fost anuntati la pauza ca regulile jocului s-au schimbat.

De fapt, ceea ce se intampla astazi nu este decat un efect al pacatului originar facut de Ion Iliescu  atunci cand, in 1990, a amanat democratia in Romania cu sase ani. El este primul politician care a construit o majoritate subiectiva, aservita intereselor sale. Va mai amintiti data de 28 ianuarie 1990?

In acea zi s-a negociat la Palatul Victoria cum va arata primul parlament care va trebui sa organizeze primele alegeri (20 mai). La discutii au participat si liderii partidelor istorice, Corneliu Coposu si Radu Campeanu. In Piata Victoriei erau vreo 30.000 de oameni care venisera sa-i sprijine pe acestia la negocieri.

Mai tineti minte ce s-a intamplat? Iliescu si Roman organizeaza o contramanifestatie si ii cheama pe muncitorii de la IMGB in piata. Iese cu bataie, intervin fortele de ordine, a doua zi, minerii descind pentru prima data in Bucuresti, iar Ion Iliescu imparte astfel locurile in primul parlament - jumatate  au fost repartizate celor din Consiliul Frontului Salvarii Nationale, un „organism revolutionar” creat de cei ajunsi la putere, iar celelalte formatiuni politice, nou-create, au primit restul de locuri.

Ceea ce parea comic la inceput s-a transformat intr-o drama nationala. Fiecare partid a primit un numar egal de locuri, printre acestea aflandu-se si FSN, formatiunea politica a lui Iliescu. In acel parlament au patruns o gramada de partide fabricate rapid de tot felul de oameni ai fostului regim, astfel incat a fost inabusita orice actiune politica a celor care erau impotriva comunismului.

Ce s-a intamplat atunci seamana izbitor de mult cu ce se intampla acum. Scoaterea lui Corneliu Coposu din circuitul politic seamana cu incercarea de izolare a lui Basescu. Si asta te face sa te gandesti la faptul ca de cate ori se gaseste cineva care incearca sa rupa Romania de trecut se „inventeaza o majoritate” care ucide o astfel de initiativa.

De acelasi autor, cititi si blogul „Experimentul Budapesta"

Ne puteți urmări și pe Google News