Editorial exclusiv EvZ. Kelemen Hunor. Ungurii fură Ardealul și marmota învelea ciocolata in staniol

Editorial exclusiv EvZ. Kelemen Hunor. Ungurii fură Ardealul și marmota învelea ciocolata in staniol

Camera Deputaților a respins săptămâna aceasta proiectul de lege privind Codul Administrativ depus de UDMR, care a stârnit mari valuri de reacții, arătând comunitatea maghiară ca un pericol pentru Statul Român.

Am urmărit și am susținut cele mai importante deziderate ale României, pentru că am crezut și credem în ele. Am depus toate eforturile pentru integrarea în Alianța Nord-Atlantică și apoi în Uniunea Europeană. Am realizat lucruri importante împreună. Până acum, colegi din aproape toate partidele au înțeles că dialogul interetnic este un bun comun. Au făcut înțelegeri cu noi. Nu toate au fost perfecte, desigur, nu toate au fost respectate în întregime. Dar toate au fost utile și România nu a pierdut nimic, nici teritoriu, nici șansa unui trai mai bun.

Românii nu au devenit mai săraci și mai nefericiți în urma acestor înțelegeri. Este foarte bine ca toată lumea să înțeleagă că dialogul parlamentar este cadrul instituțional, că dialogul interetnic poate fi util, că împreună, păstrând identitatea etnică, culturală, lingvistică putem proiecta și construi un viitor mai bun pentru fiecare om, pentru fiecare cetățean, pentru fiecare comunitate.

Săptămâna trecută, însă, după ce, printr-o declarație de două minute și jumătate, președintele României a reușit, expunând o ipoteză falsă, să distrugă ideea de dialog rațional, să își bată joc de limba maghiară, a mai reușit să stigmatizeze comunitatea maghiară, a revenit și cu o nouă declarație. Am auzit că noi am fi pregătit o altă lovitură grea printr-un Cod Administrativ paralel. Paralel cu ce?

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin acest Cod – spunea președintele – noi doream impunerea limbii maghiare în Transilvania și că acest lucru este împotriva Constituției. Am demonstrat că nu este adevărat. Este instigare la ură, este naționalism și xenofobie curată.

De două săptămâni vedem o competiție acerbă între PNL, PSD, USR, PMP încercând, fiecare, să demonstreze cine poate fi un român mai bun și mai antimaghiar. Care poate să respingă mai spectaculos dezideratele comunității maghiare, cine are voturi mai multe în Parlament împotriva proiectelor depuse de UDMR, altfel perfect constituționale. Cine reușește să restrângă mai mult drepturile deja dobândite ale minorităților.

În politica românească este un lucru obișnuit ca unii sa încerce astfel să ascundă neputința și incompetența mai ales când ajung la guvernare. Chiar și în timpul pandemiei, din păcate.

Însă, am încredere, că totuși ceva s-a schimbat în bine în acești 30 de ani: astăzi nu mai poți să prostești o țară întreagă cu pericolul maghiar, cu furatul Ardealului, cu un truc atât de ieftin.