Economiile țărilor UE încep lungul drum al redresării. Care este cea mai mare problemă?

Economiile țărilor UE încep lungul drum al redresării. Care este cea mai mare problemă?

Cu toate riscurile de sănătate pe care le implică o relaxare a restricțiilor, țările din Uniunea Europeană au început să-și repornească economiile. Deocamdată, circulația oamenilor și a mărfurilor este încă la un nivel scăzut, dar consumul de energie a crescut deja. Marea problemă pentru toate afacerile europene este, însă, alta: în ce măsură i-a schimbat pandemia pe cumpărători? Iată ce scrie prestigioasa publicație britanică Financial Times!

“O serie de date sugerează că în  țările europene care au început să slăbească restrucțiile se simte o reluare a activității economice, deși circulația oamenilor și a mărfurilor pe continent rămâne în general la un nivel scăzut.

În ultimele două săptămâni, Germania, Italia și Spania au relaxat măsurile luate pentru combaterea pandemiei, permițând redeschiderea unor magazine și companii, iar Franța a anunțat marți că va renunța treptat la izolare începând cu data de 11 mai.

Deși este încă prea devreme ca asemenea schimbări să se reflecte în statisticile economice oficiale, unele aspecte de altă natură, cum ar fi consumul de curent electric și circulația, încep să dea deja semne de redresare.

“În ultima săptămână, au apărut deja câteva semne incipiente de redresare economică în cifrele legate de consumul de curent electric din Italia și Spania, precum și un declin mai lent în orașele germane“, a declarat Jessica Hinds, economist pentru Europa la Capital Economics (firmă de consultanță economică din Londra, n. red.).

Totuși, ea a avertizat că semnele sunt “încă incipiente“ și că alți indicatori ar trebui să fie cei care trebuie  “să arate un progres, dacă există vreunul“.

În Italia și Spania, consumul de curent electric a început să crească de pe la mijlocul lunii aprilie, spre deosebire de Franța, unde nivelul este încă foarte scăzut comparativ cu cifrele din trecut. Consumul crescut de energie din cele două țări încetinește parțial declinul înregistrat la începutul izolării, apropiindu-l de nivelul de anul trecut, după cum reiese din cifrele pe ore oferite de ENTSO-E (Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport al Energiei Electrice, n. red.).

În același timp, cifrele legate de deplasarea camioanelor din Germania arată o ușoară creștere după declinul din luna aprilie, considerat ca fiind cel mai mare începând din anul 2005, cînd a fost inițiată înregistrarea unor asemenea date.

Ne puteți urmări și pe Google News