Marile economii din Uniunea Europeană se prăbușesc. Situația s-a agravat după alegeri
- Emma Cristescu
- 20 iunie 2024, 08:53
Marile economii din UE se prăbușesc. Franţa şi Italia sunt printre statele UE care vor fi incluse în măsurile Uniunii de limitare a deficitelor după alegeri, a declarat o sursă anonimă, citată de Bloomberg.
Marile economii din UE se prăbușesc
Conform datelor Eurostat, în 2023 cele mai ridicate deficite guvernamentale au fost înregistrate în: Italia (7,4% din PIB), Ungaria (6,7% din PIB), România (6,6% din PIB), Franţa (5,5% din PIB) şi Polonia (5,1% din PIB).Comisia Europeană va anunţa, miercuri, statele-membre ale UE care vor intra în procedura de deficit excesiv (PDE). Mai multe surse au spus că Spania şi trei alte ţări, al căror deficit depăşeşte 3% din PIB, nu sunt pe listă.
Italia şi Polonia au anunţat, deja, că se aşteaptă să intre în procedura de deficit excesiv. Statele-membre UE trebuie să păstreze deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB, iar depăşirea acestui prag atrage recomandări pentru readucerea sub control a bugetului. Agenţia de evaluare financiară Moody's a avertizat săptămâna trecută că decizia preşedintelui Franţei de a cere organizarea de alegeri anticipate ar putea aduce mari probleme țării.
Alegerile anticipate au adus probleme
„Alegerile anticipate cresc riscurile la adresa consolidării fiscale”, a transmis Moody's, într-un comunicat, în care descrie alegerile anticipate drept „un factor negativ” la adresa ratingului suveran Aa2 atribuit Franţei, care este cu o treaptă peste calificativele acordate Franţei de către celelalte două mari agenţii de evaluare, Fitch şi S&P Global.
În aprilie, statele-membre UE au adoptat noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o ţară din Uniune o poate acumula şi mărimea deficitului bugetar permis. Noile reguli menţin limitele privind datoria şi deficitul public prevăzute în tratate, la 60%, respectiv 3% din PIB, dar oferă mai mult spaţiu de manevră ţărilor pentru a-şi negocia traseele de ajustare cu Comisia Europeană în planuri pe patru ani.
Ce trebuie să facă statele care depășesc limita datoriei
Sunt prevăzute ţinte comune de reducere pentru a se asigura că ajustările nu sunt amânate. Statele care depăşesc limita datoriei trebuie să îşi reducă datoria cu un punct procentual în fiecare an atunci când aceasta depăşeşte 90% din PIB şi cu jumătate de punct dacă nu atinge acel nivel. Statele cu un deficit de 3% vor trebui să-l corecteze în continuare până la 1,5% pentru a avea o rezervă la care să poate recurge în vremuri dificile.