Economie de energie la Catedrala din Köln. Nu va mai fi luminată pe timp de noapte

Economie de energie la Catedrala din Köln. Nu va mai fi luminată pe timp de noapte Sursa: Dreamstime.com

Celebra catedrală din Koln nu va mai fi luminată pe timpul nopții, autoritățile germane vrând astfel să economisească energie, mai ales luând în considerare că Germania are probleme grave cu aprovizionarea de resurse, dar și cu majorările de preț din domeniul energetic.

Autoritățile locale din Koln au transmis că începând de la ora 23:00, în fiecare seară, luminile unor numeroase clădiri ale orașului, printre care și catedrala, vor fi stinse. Mai mult, odată cu venirea toamnei, oprirea iluminatului clădirilor va începe de la ora 22:00. Până acum, gotica catedrală germană era luminată pe toată durata nopții.

Economie de energie la catedrala din Koln

Această măsură a fost cauzată de războiul din Ucraina, spun autoritățile din vechiul oraș de pe Rin, dar și de sancțiunile economice aplicate de Germania în ce privește resursele energetice rusești. Din pricina faptului că germanii au decis să impună un embargo pentru petrolul și exportul de cărbune rusești, Moscova a decis să reducă livrările de gaz spre Germania.

În plus, autoritățile din Koln au impus și reducerea cu 50% a iluminatului străzilor, astfel că luminile din oraș vor fi stinse mai devreme decât era obișnuit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu doar în Koln au fost luate măsuri drastice împotriva consumului de energie, ci și în capitala țării, unde unele monumente istorice şi clădiri municipale nu mai sunt luminate în timpul nopții. Printre acestea se numără Coloana Victoriei, Castelul Charlottenburg şi clădirea Primăriei, conform Agerpres.

Orașul din Germania care a interzis apa caldă în instituțiile publice

Orașul german Hanovra a interzis apa caldă în clădirile publice. De asemenea, Primăria orașului a informat că va introduce măsuri de reducere a încălzirii pe fondul crizei gazelor: „Fiecare kilowatt/oră economisit salvează rezervoarele de stocare a gazelor”, a spus Primăria într-un comunicat de presă.

Este primul oraș din Germania care a trecut la dușuri reci în clădirile publice. Acest lucru face ca apa caldă să nu fie disponibilă pentru spălarea mâinilor și alte utilizări în facilitățile guvernamentale, săli de sport și piscine. În plus, orașul va reduce încălzirea în clădirile publice și va opri iluminatul fațadelor și fântânilor.

„Obiectivul este să ne reducem consumul de energie cu 15%”, a spus primarul Belit Onay. „Măsurile luate de primărie sunt un răspuns la deficitul de gaz, care este o mare provocare pentru municipalități, în special pentru un oraș mare precum Hanovra. Primarul a mai adăugat că „situația este imprevizibilă, așa cum au arătat ultimele zile”.

Berlin, un alt oraș care face economie

Capitala Germaniei, Berlin, a început să oprească din noaptea de miercuri spre joi, 28 - 29 iulie 2022, iluminatul mai multor monumente și clădiri istorice. Scopul este ca orașul să se alăture efortului național care vizează economisirea de energie.

În urma deciziei autorităților de la Berlin, luminile la circa 200 de clădiri emblematice, inclusiv Coloana Victoriei, Castelul Charlottenburg și clădirea Primăriei, nu vor mai fi aprinse în timpul nopții. Într-un comunicat de presă, senatoarea pentru Mediu și Protecția Climei a municipalității Berlin, Bettina Jarasch, a explicat că este chibzuit ca orașul să își folosească resursele de energie cu precauție.

În acest fel, orașul va putea economisi energia utilizată de cele 1.400 de proiectoare alocate iluminării acestor monumente și clădiri. Pentru a opri mecanismul automat care aprinde luminile la căderea nopții, o intervenție umană, clădire cu clădire, este absolut necesară. În plus, această activitate va necesita câteva săptămâni, a subliniat Bettina Jarasch.