Economia subterană din România a atins cote alarmante. Decizie la nivel înalt în UE

Economia subterană din România a atins cote alarmante. Decizie la nivel înalt în UE

Cu toate măsurile pe care susține că le-a luat guvernarea PSD, economia subterană se ridică la 30-40%, a recunoscut ministrul demis al Finanțelor Eugen Teodorovici.

Liderul social-democrat afirmă că pe partea de TVA a crescut gradul de colectare, deci ponderea „economiei gri” a fost și mai mare.

Nu doar România se confruntă cu această situație.

Plenul Parlamentului European, întrunit în această săptămână, a decis anumite măsuri în ceea ce privește impozitul pe profit, respectiv raportarea publică pentru fiecare țară în parte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialii europeni consideră că în ultimii ani provocarea pe care o reprezintă evitarea impozitului pe profit a crescut considerabil și a devenit un obiectiv principal de îngrijorare în cadrul Uniunii și la nivel global, se cer luate măsuri imediate.

„Scopul acestei propuneri este de a spori transparența și controlul public asupra impozitului pe profit și de a încuraja responsabilitatea corporativă prin impunerea unor cerințe de divulgare pentru anumite companii. Este mai important ca oricând să se solicite urgent Consiliului să acționeze, precum și să răspundă actualei președinții finlandeze pentru promisiunile sale de a înainta în fața dosarului Directivei 2013/34/UE în ceea ce privește comunicarea, de către anumite întreprinderi și sucursale, de informații privind impozitul pe profit!”, a declarat, vineri, europarlamentarul Maria Grapini.

Eurodeputata adaugă că societatea civilă, cetățenii și toți contribuabilii au dreptul să știe dacă multinaționalele își plătesc cota justă de impozit și ce se întâmplă cu profiturile pe care le obțin pe piața noastră unică, indiferent dacă au sediul în UE sau nu.