Economia SUA îngheaţă, cea românească tremură

Economia SUA îngheaţă, cea românească tremură

Scăderea accentuată a indicilor bursieri, descurajarea exporturilor în dolari, reducerea investiţiilor străine, scumpirea carburanţilor şi a gazelor naturale. Iată ce ne-ar putea aduce criza economică din SUA.

Economia Statelor Unite stagnează şi dă semne puternice că va începe să se contracte, moneda americană a atins, la mijocul săptămânii trecute, un minim istoric faţă de cea europeană (1,59 dolari pentru un euro), criza de pe piaţa imobiliară, izbucnită anul trecut, se acutizează, la fel şi problemele sistemului bancar.

Deşi oficialii de la Washington se feresc să pronunţe cuvântul, recesiunea se apropie cu paşi tot mai repezi. Şi nu e o surpriză pentru nimeni că situaţia gravă a economiei americane are efecte globale.

Preţul petrolului a ajuns, în 12 martie, la un nou nivel-record, de peste 110 dolari pe baril, iar analiştii prognozează că, peste un an, el va trece de 130 de dolari pe baril. Şi aurul a depăşit, pentru prima oară în istorie, pregul de 1.000 de dolari pe uncie, pe fondul neîncrederiii investitorilor în sistemul bancar, dar şi al devalorizării monedei americane.

Bursa de la Bucureşti cade din simpatie

Din ce în ce mai strâns legată de economia mondială, România nu aveam cum să scape de influenţele crizei. Indicele bursei bucureştene a pierdut joia trecută peste şapte procente, în ton cu restul instituţiilor similare din întreaga lume. De la începutul anului, deprecierea indicelui BET este de peste 40%.

Citiţi mai multe, în analiza lui Răzvan Amariei şi a lui Daniel Catană, din ediţia de joi a revistei Capital.

Ne puteți urmări și pe Google News