Se repornesc motoarele economiei! România trage tare pentru a începe cu „dreptul”

Se repornesc motoarele economiei! România trage tare pentru a începe cu „dreptul”

Steven van Groningen anunță care sunt pașii ce trebuie urmați de România pentru a putea reporni economia în condiții optime.

Oficialul de la Federația Serviciilor Financiar Bancare a declara că deși contracția PIB-ului este de 6%, aceasta se estimează a fi pe termen scurt, astfel încât „motoarele economiei” să fie repornite, scrie Agerpres.

„Ultimele două luni au fost foarte dificile pentru cetăţeni şi pentru angajaţii din mediul public care au fost în prima linie împotriva coronavirusului.

Aş vrea să mulţumesc şi tuturor angajaţilor din mediul privat, fiindcă şi acolo au fost mulţi care s-au expus la riscul infectării şi au pus umărul şi au asigurat activitatea în sectoare esenţiale ale economiei - energie, transport, retail, servicii bancare. Starea de urgenţă se termină mâine şi toţi ne întrebăm ce urmează. Comisia Europeană prognozează o scădere a PIB-ului României cu 6%. Am văzut mai multe prognoze care merg în aceeaşi direcţie, iar asta e aproape de ce vedem şi noi în jurul nostru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este o contracţie pe termen scurt destul de puternică, dar sperăm să fie pe termen scurt şi să fim în stare să repornim repede motoarele şi vă asigur că firmele pe care le reprezentăm fac tot posibilul să sprijine acest proces de repornire”, a spus van Groningen.

După spusele oficialului, un aspect crucial al repornirii economiei ar fi reluarea investițiilor publice și private.

„E foarte important să dăm drumul investiţilor publice şi private. Acum lucrăm cu toate industriile noastre să identificăm investiţii importante care ar putea debloca economia din situaţia în care se află.

Un alt lucru foarte important este că în perioada următoare, pe perioada stării de alertă, companiile să aibă flexibilitate prin care să poată să se adapteze la restricţiile care ar urma să fie impuse. Avem nevoie de un cadru simplu prin care oamenii să poată lucra în continuare de acasă, să putem ajusta culoarul de lucru, similar cu cel din alte ţări europene. Nu în ultimul rând, să digitalizăm cât mai repede relaţiile de muncă.

Suntem preocupaţi în continuare de siguranţa angajaţilor şi a clienţilor care ne trec pragul. Am luat şi vom lua în continuare măsuri de a-i proteja. Aici dorim un dialog rapid şi eficient cu autorităţile şi putem da un feedback rapid la orice măsură pe care o propun.

Misiunea noastră este să ne asigurăm că avem un dialog real şi să ne asigurăm că sănătatea oamenilor este importantă şi să nu transformăm într-o povară insuportabilă pentru companii”, a subliniat Steven van Groningen.