Economia României atinge recorduri negative. Cristian Socol: „Cât se va mai ascunde sub preș dezastrul?”

Economia României atinge recorduri negative. Cristian Socol: „Cât se va mai ascunde sub preș dezastrul?”

Cristian Socol, profesor la Academia de Studii Economice din municipiul București, atrage atenția cu privire la vulnerabilitatea economiei românești. Dezastrul este provocat de împrumuturile masive și lipsa stimulilor pentru producția internă, potrivit specialistului.

Specialistul în economie Cristian Socol atrage atenția asupra dezastrului economic, care este ascuns „sub preș” de către autoritățile din România. Banca Națională a publicat, vineri, 13 august, date care confirmă vulnerabilitatea externă a economiei românești. Potrivit specialistului, deficitul de cont curent a crescut, în primele șase luni ale anului 2021 cu 75%.

Economia României atinge recorduri negative

„Vulnerabilitatea externă a economiei românești atinge record după record, negativ, evident. Datele publicate azi de BNR: deficitul de cont curent a crescut în primele 6 luni din 2021 la 7 miliarde euro (de la 4 miliarde euro în aceeași perioadă a anului trecut). Plus 75%!!!!”, a scris Cristian Socol pe Facebook.

Specialistul în economie a transmis că și datoria externă a României a crescut, în aceeași perioadă, cu 2 miliarde de euro. Mai mult decât atât, „rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 17,8 la sută în perioada ianuarie - iunie 2021, comparativ cu 20,1 la sută în anul 2020. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 30 iunie 2021 a fost de 4,8 luni, în comparație cu 5,6 luni la 31 decembrie 2020.

Cristian Socol: „Cât se va mai ascunde sub preș dezastrul?”

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 30 iunie 2021 a fost de 81,4 la sută, comparativ cu 90,7 la sută la 31 decembrie 202”, se arată în comunicatul BNR, potrivit lui Cristian Socol.

„Oare cât va mai dura până vom citi pe bnro.ro studiul coordonat de Botzel, legat de virtuțile dezastrului modelelor de dreapta #highdebtledgrowth #profitledgrowth și #economicchaosledgrowth? Cât se va mai ascunde sub preș dezastrul?”, a notat profesorul ASE Cristian Socol pe Facebook.

De altfel, amintim că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunțat că România se va confrunta, din toamnă, cu mari probleme economice. Inflația va crește și mai mult, potrivit lui Isărescu.

„După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflaţia care va fi anunţată peste 2 zile, sau mai degrabă după mine, ca să nu angajez pe mulţi colegi, va depăşi 5%, sau va fi în jur de 5%. Şi subliniez acest lucru pentru că de regulă când noi facem o prognoză la sfârşitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este şi aici, există tendinţa să se spună aşa: Banca naţională prognozează de acum înainte o inflaţia de 5,6%, preţurile vor creşte cu 5,6%.

Nu este aşa. Inflaţia e deja 5%, deci mai degrabă vedem, bineînţeles şi cu acţiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească, mai degrabă vedem o temperare a creşterilor de preţ şi acesta este efortul nostru, să menţinem inflaţia între 5 – 5,5% până la sfârşitul anului pentru ca apoi, datorită efectului de bază indicele preţurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 şi ceva la sută. Am punctat şi trimestrul III şi trimestru IV, sfârşit de trimestru ca să vedeţi că aceşti 5,6% nu este o noutate. Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte.

Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%. Mă refer la indicele preţurilor de consum. Deci creşterile din toamnă vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor datorită faptului că dispare şi efectul de bază din in ianuarie cu electricitatea şi cel din vară cu gazele naturale prognoza noastră este indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%”, a spus Mugur Isărescu.

Ne puteți urmări și pe Google News