BNR lansează un avertisment neașteptat. Românii pot pierde sume uriașe
- Adrian Horeboiu
- 15 aprilie 2021, 16:55
Romănii au început să fie foarte interesați de criptomonede, văzând creșterile amețitoare înregistrate în ultima perioadă, însă BNR îi sfătuiește să fie prudenți.
Criptomonedele au început să devină din ce în ce mai populare în rândul românilor. Sreșterile uriașe înregistrate de monedele virtuale i-au ademenit pe mulți români în acest joc cu două tăișuri. Banca Națională a României a anunțat că aceste monede reprezintă un risc foarte mare, văzându-le popularitatea cum crește în rândul românilor.
Potrivit BNR, pierderile rezultate din acest tip de „afacere” pot fi uriașe, tocmai de aceea utilizatorii de criptomonede vor avea nevoie de permise pentru a putea administra monedele.
Permis pentru administrarea criptomonedelor
Astfel, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale şi monede fiduciare şi furnizorii de portofele digitale sunt obligaţi, începând cu 15 iulie 2020, să se conformeze prevederilor Legii nr.129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv în ceea ce priveşte cerinţa de a fi autorizaţi sau înregistraţi de Ministerul Finanţelor, prin Comisia de autorizare a activităţii de schimb valutar.
Totodată, la nivel european, a fost demarat procesul de reglementare a monedelor virtuale şi a furnizorilor de servicii în legătură cu acestea, iar, în prezent, au loc negocieri între statele membre pe baza propunerii de Regulament elaborată de Comisia Europeană privind piaţa cripto-activelor .
Reglementările Băncii Naţionale a României nu conţin prevederi care să interzică instituţiilor de credit să ofere servicii de cont furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale şi monede fiduciare şi furnizorilor de portofele digitale, se mai arată în comunicatul băncii centrale.
Instituţiile de credit au obligaţia de a se conforma prevederilor Legii nr.129/2019, respectiv de a aplica măsurile de cunoaştere a clientelei şi administrare a riscurilor în domeniul spălării banilor şi finanţării terorismului şi de a ţine cont de riscurile la care se expun ca urmare a prestării de servicii de cont de plăţi pentru aceste entităţi, prin adaptarea politicilor interne de risc şi a capacităţii de administrare a riscurilor pe baze obiective şi proporţionale.
Manifestarea unor riscuri specifice deţinerii şi tranzacţionării monedelor virtuale şi volatilitatea semnificativă a preţului unor monede virtuale tranzacţionate nu reprezintă în acest moment o ameninţare la adresa stabilităţii financiare din România.