Evenimentul Zilei > Economie > Economia României a înregistrat o creștere de 5,8% în primul semestru al 2022. Care este evoluția PIB
Economia României a înregistrat o creștere de 5,8% în primul semestru al 2022. Care este evoluția PIB

Economia României a înregistrat o creștere de 5,8% în primul semestru al 2022. Care este evoluția PIB

Economia României a crescut în primele șase luni ale anului cu 5,8%. Avansul din trimestrul al doilea este surprinzător deoarece mulți dintre indicatorii macroeconomici nu prevedeau statistici îmbucurătoare.

În trimestrul II din 2022, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut, PIB, a crescut cu 2,1%. De asemenea, față de același trimestru din anul 2021 PIB s-a majorat cu 5,3%. Consumul populației, măsurat prin intermediul comerțului cu amănuntul care reprezintă 70% din PIB, a încetinit în primul semestru la 5,2% de la 5,7%. Acest lucru s-a întâmplat pe fondul inflației ridicate care i-a determinat pe oameni să fie mai precauți atunci când merg să-și facă cumpărăturile.

De asemenea, consumul gospodăriilor își epuizează din ce în ce mai mult combustibilul, având în vedere epuizarea economiilor făcute în pandemie, erodarea puterii de cumpărare, condițiile financiare mult mai stricte și incertitudinea sporită, arată un raport al BRD destinat investitorilor. Prin urmare, ar putea fi dificil ca acest consum privat să își păstreze dinamica pozitivă, mai ales dacă schimbările în materie de fiscalitate se materializează și condițiile de pe piața muncii se deteriorează.

Ce arată raportul realizat Institutul Național de Statistică

Într-un raport realizat de INS se arată că producția industrială a scăzut și ea ușor în prima jumătate a anului. Ea a înregistrat cifre lunare negative. În iunie contracția a fost de aproape 5% față de luna mai 2022. Sectorul de producție are în față o serie de obstacole. Ele încep de la încetinirea vizibilă a activității economice din zona euro, principală destinație de export, la războiul din Ucraina care exacerbează probleme preexistente pentru ramuri cheie cum e industria auto și cele conexe.

În același timp, activitatea de construcții a frânat destul de puternic în primele patru luni. A fost înregistrată o mică revenire din luna mai, deși construcțiile inginerești au rămas tot pe minus. Trebuie amintit că majorarea costului vieții, a ratelor dobânzilor și a prețurilor la locuințe afectează la rândul lor cererea de locuințe.

Cum au ajutat eliminarea restricțiilor

Eliminarea restricțiilor legate de pandemie în România, la începutul lunii martie 2022, a contribuit în schimb la dinamizarea în ritm accelerat a serviciilor de piață destinate companiilor. S-a observat o creștere de 25% pe primele cinci luni.  De asemenea, această eliminare a ajutat și în cazul serviciilor de piață destinate gospodăriilor populației. În acest caz s-a observat o majorare de aproape 40% pe primele cinci luni, se arată în raportul emis de INS.

Letonia, Lituania și Portugalia au avut contracții economice în al doilea trimestru. În același timp, Germania a înregistrat o stagnare economică, arată datele Eurostat,