Economia românească, sub semnul prognozelor pesimiste

Economia românească,  sub semnul prognozelor pesimiste

Comisia Europeană (CE) a revizuit în urcare prognoza de şomaj pentru România în 2009, la 8%, de la 7% în ianuarie, potrivit datelor prezentate azi de Uniunea Europeană.

În prognoza interimară de iarnă din ianuarie, CE estima o rată a şomajului de 7% în 2009 şi 6,9% în 2010.

Creşterea şomajului va avea loc ca urmare a frânării activităţii economice, rata şomajului va creşte la circa 8% în 2009, cu o atenuare uşoară, la 7,7%, în 2010, de la minimul record de 5% înregistrat anul trecut, se arată în Prognoza Economică de Primăvară a CE.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat pe 23 martie că numărul şomerilor va fi mai mare cu 200.000 - 300.000 de persoane faţă de estimarea iniţială, de 525.000 de şomeri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Creştere economică mai mică

De asemenea, CE a redus estimările de creştere economică a României, anticipând o contracţie a activităţii de 4% anul acesta, respectiv stagnare în 2010, comparativ cu proiecţiile privind avansul PIB de 1,75% şi sub 2,5%, publicate în ianuarie.

" Diminuarea ratei de creştere a venitului disponibil al gospodăriilor şi condiţiile mai aspre de creditare vor reduce consumul populaţiei, în timp ce cheltuielile guvernamentale se anticipează că se vor contracta în urma unei ajustări fiscale semnificative ", se arată în prognoza de primăvară a Executivului Uniunii Europene, citată de Mediafax.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognozează, de asemenea, pentru România o creştere economică negativă de 4,1% în acest an şi o creştere economică zero pentru 2010.

Rectificarea bugetară realizată de Executiv în urma acordului de finanţare externă cu FMI şi UE este fundamentată pe o creştere economică negativă de 4%, o inflaţie de 5,8% şi un deficit de cont curent de 7,5% din PIB.

România a înregistrat o creştere economică de 7,1% anul trecut, însă avansul PIB din ultimul trimestru a încetinit abrupt, la 2,9%.

Scad veniturile

De asemenea, CE a revizuit în scădere prognoza privind creşterea veniturilor angajaţilor din România în acest an, la 8,5%, de la estimarea de 9% din luna ianuarie, potrivit datelor prezentate astăzi de Executivul Uniunii Europene.

Pentru anul viitor, CE anticipează creşterea compensaţiei financiare pe angajat în România cu 7,5%, faţă de o estimare de 8,9% în ianuarie. În 2008, veniturile angajaţilor au urcat cu 22%.

Costul forţei de muncă la nivelul întregii economii va creşte în acest an cu 10,5%, faţă de 14,3% în 2008 şi o prognoză pe 2009 de 7% prezentată în ianuarie. Anul viitor, costul forţei de muncă se va majora cu 8,1%, după o prognoză de 6,8% în ianuarie, potrivit datelor CE.