Economia „Potemkin” a SUA nu mai rezistă. Exact asta așteaptă China
- Adrian Pătrușcă
- 19 iulie 2020, 08:21
Regimul comunist de la Beijing își freacă mâinile văzând cum țările occidentale – în primul rând America – se sabotează singure prin restricțiile COVID.
Guvernatorii de Texas și California, statele cu cea mai mare populație din SUA, au reintrodus recent măsurile de închidere și izolare, în ciuda ratei mici a mortalității și a capacității de spitalizare cu mult superioare internărilor.
Restricțiile nu sunt necesare pentru a preveni decesele din cauza coronavirusului, deoarece capacitatea de a trata cazurile este cu mult mai mare decât necesarul, iar oamenii vor continua să se îmbolnăvească până când va apărea un tratament, scrie Joy Pullmann într-o analiză pentru The Federalist.
Mai mult, observă aceasta, restricțiile și măsurile de închidere accelerează slăbiciunile sistemice ale Statelor Unite, precum „datoria națională, educația precară, numărul mare de persoane active care nu muncesc, tendința de a ajuta financiar instituții corupte cum sunt școlile, marile afaceri, spitalele și sistemul de sănătate umflat”.
Partidul Comunist Chinez cunoaște aceste aspecte, scrie Pullmann. De aceea el manipulează cu abilitate prejudecățile anti-americane din presa americană, pentru a-și submina cel mai important competitor în cursa pentru controlul lumii.
Închiderile și restricțiile țărilor occidentale, și în primul rând ale SUA, reprezintă cea mai mare speranță a Chinei de a-și realiza planul pe termen lung ca statele concurente să slăbească din cauza coronavirusului.
De aceea, asemenea blocaje trebuie să înceteze imediat, arată analiza.
Un articol din 13 iulie, din New York Times, afirmă că închiderile ucid dorința proprietarilor de mici afaceri de a mai continua, chir dacă Congresul a aprobat un ajutor de 660 de miliarde de dolari.
„Am făcut tot ceea ce a trebuit să facem”, a declarat pentru Times proprietarul unui club de karaoke din Texas, Mick Larkin.
„Când (guvernatorul Rick Abbott) ne-a spus să închidem din nou, și după toți banii pe care i-am cheltuit pentru a respecta regulile, mi-am zis: «Nu mai pot continua să fac asta!».”
Potrivit estimărilor, între 66.000 și 110.000 de întreprinderi mici s-au închis deja definitiv din cauza coronavirusului.
„Întreprinderile mici reprezintă 44% din toată activitatea economică americană, potrivit Oficiului American de Statistică, și închiderile la o scară atât de mare ar putea fi devastatoare pentru creșterea economică a țării”, scrie NY Times.
„De asemenea, numeroase întreprinderi mici au dificultăți serioase în a respecta directivele locale, care se schimbă mereu, în timp ce altele decid că puțin contează ce spun responsabilii locali, pur și simplu nu mai este sigur să continue”, adaugă ziarul.
Există o limită a cantității de activitate economică fictivă actuală și viitoare a contribuabililor. O limită, adică, până la care poate fi subvenționată economia.
Iar această limită a fost atinsă deja, afirmă analiza The Federalist.
O economie de salvare se va nărui la un moment dat, indiferent cât crede Congresul că poate suspenda legile naturii.
Americanii nu își pot permite o economie „Potemkin”, Prima etapă către o economie reală este ca blocajele să înceteze.