Economia globală, la "un şoc distanţă" de o criză alimentară de proporţii

Economia globală, la "un şoc distanţă" de o criză alimentară de proporţii

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat că economia globală este "la un şoc distanţă" de o criză alimentară, atât în ceea ce priveşte aprovizionarea, cât şi preţurile.

Zoellick a estimat că 44 milioane de persoane au căzut în sărăcie din cauza creşterii preţurilor alimentelor din ultimii ani, iar o majorare de 10 procente a indexului acestor preţuri va arunca alte 10 milioane de oameni sub pragul sărăciei, potrivit Bloomberg. Indicele prețurilor alimentare calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a crescut cu 25% anul trecut, cea mai ridicată majorare din 1991 încoace, atingând un nou record în luna februarie a acestui an.

Inflaţia la alimente este "cea mai mare ameninţare de astăzi pentru săraci, la nivel global. Suntem la un şoc distanţă de o criză de proporţii", a spus preşedintele BM. Potrivit acestuia, un singur eveniment legat de vreme în unele zone va deveni periculos, va împinge oamenii dincolo de limite. Exporturile de cereale, interzise în unele state

Zoellick a mai declarat că se opune interzicerii exporturilor practicate de unele state pentru a reduce preţurile la nivel local, întrucât le ridică pe cele din alte ţări. Fermierii din Rusia, cândva al doilea mare exportator de grâu la nivel global, cultivă în acest an agricol cea mai redusă suprafaţă din ultimii patru ani, în parte și ca urmare a deciziei guvernului de a sista exporturile, ceea ce a menținut preţurile scăzute. Și România a diminuat suprafețele cultivate cu grâu pentru 2011.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şeful Băncii Mondiale a adăugat că inflaţia este ridicată în statele emergente, iar acest lucru ar putea duce la o supraîncălzire sau la "bule" speculative.