Economia din Republica Moldova oscilează între stagnare și regres. Datele sunt îngrijorătoare

Economia din Republica Moldova oscilează între stagnare și regres. Datele sunt îngrijorătoare UE nu reușește să mai performeze economic. Sursa Foto: Arhiva EVZ

După cum arată previziunile economice, economia din Republica Moldova nu oferă motive de optimism pentru anul 2024. În cel mai bun caz, se poate vorbi despre stagnare.

În Republica Moldova, prognozele economice pentru anul viitor nu arată prea grozav. În ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, acesta crește foarte lent. Acestea sunt concluziile ultimului Raport de Stare a ţării, realizat de către Expert Grup. În cadrul conferinţei internaţionale MACRO care a avut loc, marți, la Chişinău, s-a discutat despre cât de pregătită este economia în contextul integrării europene.

Conform Raportului realizat de Centrul Analitic Independent Expert Grup în parteneriat cu Fundaţia Friedrich-Ebert – Stiftung, în 2024 economia va creşte cu doar 2,6%. Pentru o creştere economică sustenabilă, Republica Moldova are nevoie de îmbunătățirea mediului de afaceri.

Adrian Lupușor, director executiv, "Expert-Grup": „Pentru 2024 cererea va rămâne slabă şi va afecta importurile care pe deoparate va susţine balanţa de plăţi, dar în acelaş timp vor cauza anumite probleme.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Economia din Republica Moldova se mișcă foarte greu

Reprezentantii Guvernului au identificat o parte dintre probleme iar un factor care împiedică creşterea economică a Republicii Moldova este concurenţa neloială.

Inflația

Viorel Garaz, secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Economice şi Digitalizării: „Republica Moldova are o economie paralelă care nu se raportează la bugetul de stat. Deci noi ne confurntăm cu produse practic similare din stânga Nistrului, care sunt favorizarte pe diverse căi.”

Republica Moldova mai are de lucrat la multe capitole, printre acestea se numără deficitul de forţă de muncă, rata de export şi competitivitatea.

Natalia Gavrilița, membrul Consiliului de supraveghere, BNM: „Noi nu o să ne putem integra în UE, pentru că nu o să putem face reformele necesare dacă nu o să creştem potenţialul nostru de creştere care să ne ajută să convergem, adică să prindem din urmă economic ţările UE. Provocarea noastră majoră este cum devenim pro activi, cum începe să gândim înainte contextului.”

Conferința MACRO 2023 are loc sub genericul "Economia Moldovei în contextul integrării europene: soluții pentru stimularea dezvoltării, incluziunii și rezilienței economice" și este organizată de Centrul Analitic Independent Expert-Grup și Fundația "Friedrich-Ebert".

sursa: tvrmoldova.md.