Economia din Republica Moldova a suferit cel mai mult din cauza războiului. Situația economică din Ucraina și Rusia
- Andra Puiu
- 30 ianuarie 2023, 13:07
Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a făcut ca Europa să se confrunte cu crize pe care nu le-a mai întâlnit de zeci de ani. Chiar și țările care nu fac parte din conflict au de suferit din cauza conflictului armat. Este și cazul Republicii Moldova.
Fondul Monetar Internațional (FMI) ia în calcul ideea de a ajuta Ucraina cu aproximativ 16 miliarde de dolari (14,7 miliarde de euro). La această sumă se va adaugă și un alt ajutor din partea Uniunii Europene de până la 18 miliarde de euro. Kievul are o economie de 136 de miliarde de euro, dar aceste ajutoare nu ar ajuta Ucraina prea mult în contextul războiului declanșat de Rusia. Politico spune că UE ar împinge Kievul spre incapacitatea de plată, iar nevoia principală a țării este de a primi granturi și nu împrumuturi.
Rata inflației a ajuns, în luna decembrie, la 26,6% în Ucraina. Prognoa inițială era de 28%, dar prețul produselor nu a crescut atât de brusc pe cât se așteptau economiștii. Patronii de magazine au redus prețul produselor perisabile, precum carne, pentru că cererea s-a diminuat, iar pene de curent, care sunt din ce în ce mai dese, pot duce la alterarea alimentelor. Cererea scăzută este un lucru normal pentru că prăbușirea economică a Ucrainei este de 30%. Acesta este cel mai greu an din punct de vedere economic pentru Kiev de la ruperea de URSS.
Cum se susține economia din Ucraina
Economia ucraineană se bazează pe exporturi de produse agricole și materii prime. Și acestea au scăzut cu aproximativ 40% în 2022. În același timp, dobânda de politică monetară, reperul pentru costul creditului, a ajuns la nivelul de 25%. Creșterea economică este stopată de această majorare. Banca centrală are o prognoză puțin mai optimistă în ceea ce privește evoluția economiei din 2023 și 2024 față de cea de anul trecut pentru că populația și afacerile încep să se adapteze la noua realitate pe care o trăiesc. În același timp, deciziile luate la Moscova în ultima perioadă arată că războiul s-ar putea întinde pe mai mulți ani.
Rusia a blocat accesul la informațiile economice încă de la începutul războiului. Institutul de statistică al Moscovei este condus de un subordonat al consilierului economic al preşedintelui Vladimir Putin. Economia rusească pare destul de rezistentă în ciuda sancțiunilor occidenteale. Banca centrală a estimat o contracție economică de 3% pentru anul trecut. Sancțiunile UE au avut un cuâvnt de spus asupra Produsului Intern Brut. Inflația pentru tot anul trecut este estimată la 12%, mai mică față decât în multe state din Europa chiar dacă în primăvară a atis și nivelul de 18%.
Analiștii au atras atenția că inflația reală a ajuns la punctul maximde 66%, iar mulți experți se așteaptă ca în 2023 declinul economic să fie accentuat. Banca centrală a dus dobânda de referință la 7,5%. Economia Rusiei este una mică chiar dacă este țara cu cel mai mare teritoriu din lume și care este bogată în resurse naturale. Taiwanul, o mică insula, are o economie mai bună față de Moscova.
Ce se întâmplăm cu economia din Republica Moldova
Republica Moldova este una dintre cele mai mici economii din lune, 10,5 miliarde de euro, și una dintre țările care a suferit destul de mult din cauza războiului chiar dacă nu a ajutat Ucraina în niciun fel. Inflația din luna decembrie a ajuns la nivelul de 30%, iar procentul cel mai ridicat a fost înregistrat în toamna anului trecut, 35%. Acest lucru s-a întâmplat din cauza prețurile la energie care au explodat. Chișinăul este depedent de importurile de energie. Și produsele alimentare au suferit creșteri semnificative.
Chiar dacă salariile au fost majorate, ele nu au putut să țină pasul cu inflația. Autoritățile moldove se așteaptă ca PIB-ul să fie mai mic cu 3% față de anul trecut. Dobânda de referință din luna decembrie a scăzut de la 21,5% la 20%. FMI va ajuta și Moldova cu aproximativ 27 de milioane de dolari, iar SUA va trimite 30 de milioane de dolari pentru plata energiei importate, informează Bani.md.