Economiştii consideră că imigranții sunt „indispensabili” pentru economia din Germania, aflată deja în suferință după ce a pierdut accesul la surse ieftine de energie de la Vladimir Putin. Mai mult, biroul de statistică a anunțat, miercuri, că economia germană s-a contractat cu 0,1% în al doilea trimestru al anului 2024.
„După o uşoară creştere în trimestrul precedent, economia germană s-a răcit din nou în primăvară”, a declarat Ruth Brand, preşedintele biroului de statistică, într-un comunicat. Scăderea vine după ce, pe primul trimestru al anului 2024, produsul intern brut crescuse cu doar 0,2% faţă de trimestrul precedent.
Germania nu poate fără imigranți. Dar preferă est-europeni
Sosesc din Polonia, Cehia, România, Ucraina. Potrivit unui studiu, forţa de muncă străină joacă un rol important pentru creşterea din Germania răsăriteană, muncitorii străini sunt un sprijin hotărâtor pentru economia est-germană.
„În 2023, în cele cinci state federale din est lucrau 403.000 de persoane care nu aveau paşaport german, cu 173.000 mai mulţi decât în urmă cu 5 ani" - notează un studiu al institutului economic german IW.
Străinii produc 5,8% din valoarea adăugată brută
„Doar aceştia au generat 24,6 miliarde euro, ceea ce corespunde unui procent de 5,8% din valoarea adăugată brută”.
Concluzia studiului este că „forţa de muncă străină este indispensabilă pentru Est: între 2018 -2023 numărul muncitorilor germani a scăzut cu 116.000”.
Fără forţă de muncă străină, economia din Est ar fi regresat simţitor - apreciază studiul - însă în schimb a crescut.
„De pe urma acestei situaţii profită Saxonia cu un rezultat de 7,9 miliarde euro, cei din Brandenburg cu mai puţin: 6,8 miliarde euro, iar Turingia vine cu 3,9 miliarde euro”.
Germania, aproape de prăpastie
În ultimii 5 ani, potrivit studiului menţionat au venit în primul rând oameni noi, din Polonia şi Cehia, dar şi din România şi Ucraina. Aceştia lucrau cu precădere în construcţii, dar şi în sectorul de transport.
Forţa de muncă străină susţine economia est-germană”- spune autorul studiului Wido Geis-Thöne.
„Cu atât mai important este ca zona să rămână deschisă pentru lume - deoarece doar astfel Estul va rămâne rentabil din punct de vedere economic”, potrivit Der Spiegel.
(Traducerea: Imola Stănescu, RADOR RADIO ROMANIA)