Economia chineză are noi probleme, după ce, inițial, în luna iunie, dădea semne de revenire în contextul restricțiilor împotriva Covid. Activitatea companiilor de producție s-a restrâns, în luna iulie, din cauza noilor focare de infectări și ca urmare a perspectivelor globale nefavorabile.
O analiză a situației economice din China, indică o contracție a activității întreprinderilor în luna iulie. Conform cercetării, indicele oficial privind intenţiile de achiziţii ale managerilor (PMI) din companiile chineze a scăzut la 49 în iulie, de la 50,2 în iunie. Practic, acest indice a ajuns sub pragul de 50 de puncte, care separă creşterea economică de contracție, după cum a anunţat Biroul Naţional de Statistică (BNS) al Chinei.
Inițial, analiștii economici se așteptau ca acest indice să se îmbunătățească și să crească la 50,4. Lucrurile nu s-au întâmplat așa, industriile petrolului, a cărbunelui și a celor metalurgice fiind cele care au dus la scăderea PMI, iar economia a avut de suferit.
„Nivelul de prosperitate economică din China a scăzut, fundamentul pentru redresare încă mai are nevoie de consolidare. (…) Scăderea continuă a industriilor de petrol, cărbune şi topire a metalelor a fost unul dintre principalii factori care au tras în jos PMI-ul de producţie din iulie”, a declarat statisticianul principal al BNS, Zhao Qinghe, într-o declaraţie publicată pe site-ul biroului.
Situația economică a Chinei este dificilă
Indicatorul PMI a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni, cu contracții ale altor subindici pentru producție, comenzi noi și angajare.
Analiștii economici susțin că producătorii chinezi de bunuri continuă să se confrunte cu prețurile foarte ridicarte ale materiilor prime. Aceste costuri presează asupra marjelor de profit, în timp ce perspectivele de export sunt pesimiste. Comerțul s-a blocat, existând temeri că urmează o recesiune economică la nivel global. În acest context cererea foarte slabă de pe piață a limitat capacitatea de redresare a entităților economice din China, după cum a declarat Bruce Pang, economist-şef şi şef de cercetare la Jones Lang Lasalle, într-o notă de cercetare.
„Redresarea este lentă şi fragilă”, a avertizat Bruce Pang.
Astfel, după o tentativă de revenire în luna iunie, redresarea celei de-a doua mari economii a lumii a încetinit din cauza focarelor de Covid. Aceasta în condițiile în care autoritățile chineze au dispus înăsprirea restricțiilor și au limitat activitățile publice în mai multe oraşe.
Situația este la fel de dificilă și pe piața imobiliară din China, cândva foarte puternică, un adevărat motor economic. Construcția și vânzarea de locuințe trece din criză în criză nereușind să-și revină, după cum relatează CNBC.