Cererea pe piața imobiliară a scăzut considerabil. Apartamentele și casele ar putea fi mult mai ieftine. „Au venit din nou problemele”
- Emma Cristescu
- 17 iunie 2022, 14:37
Cererea pe piață imobiliară a scăzut enorm în ultima perioadă din cauza inflației, a pandemiei, a prețurilor, dar și a războiului. Românii nu mai cumpără locuințe ca înainte, iar apartamentele și casele ar putea fi mult mai ieftine.
Din cauza dobânzilor foarte mari, cererea de pe piața imobiliară a scăzut considerabil. Românii au început să țină de bani din cauza pandemiei, a războiului și a prețurilor uriașe. Aceștia se tem că nu vor avea cu ce să achite un credit pe 30 de ani.
Un cumpărător a declarat că avea în plan să cumpere o locuință, dar că pandemia l-a făcut să se gândească de doua ori.
„Am început să-mi caut, dar fiind problemele cu pandemia am stat puțin în stand by, cu speranța că de acum o să reușesc să achiziționez măcar o garsonieră. Au venit din nou problemele, fiind războiul și creșterile în imobiliare. Nici încredere nu mai am în momentul de față, fiind o instabilitate.”
Un apartament care costă aproximativ 60.000 de euro vine la pachet cu un împrumut pe 30 de ani și o rată lunară de aproximativ 1.230 de lei. Specialiștii au declarat că nu este momentul potrivit nici măcar pentru cei care vor să închirieze.
Piața imobiliară este la pământ
Zoia Bizău - specialist imobiliare: „Eu zic că, după această stagnare, vor scădea prețurile, că deja a început să scadă numărul de unități vândute și asta ne spune că pe piață nu prea sunt bani de investit.”
Iancu Gudă - realizator "Banii în mișcare": „Cererea scade, oferta crește, inevitabil prețul ar trebui să și scadă. E o corecție de fapt, pentru că acest preț este oricum mare. Din punctul meu de vedere, este cel mai prost moment să cumperi imobiliare pentru că timpul de recuperare al investiției din chiria pe care o poți încasa este de 25 de ani. Este enorm.”
Cu toate că mulți se așteaptă ca prețurile locuințelor să scadă, investitorii nici nu vor să audă de așa ceva.
Sorin Orzac - investitor imobiliare: „Băncile au speriat puțin clienții și oamenii au devenit neîncrezători, însă nevoia de spații există în continuare. Nu putem să ieftinim, pentru că ieftinirile ar însemna să ne apucăm de o calitate mai puțin normală.”
În județul Maramureș, prețul locuințelor a crescut cu 15% în doar câteva luni, ca urmare a scumpirilor materialelor de construcție, potrivit Digi24.