Eclipsă parțială de Lună. Când și unde va putea fi văzut fenomenul
- Emma Cristescu
- 27 octombrie 2023, 09:28
O eclipsă parțială de Lună va avea loc chiar în noaptea în cursul căreia vom trece la ora de iarnă. Fenomenul va dura 4 ore și 28 de minute.
Sâmbătă, 28 octombrie, va fi o eclipsă parțială de Lună. Evenimentul astronomic va dura 4 ore și 28 de minute, iar faza maximă va dura o oră și 19 minute. Acest fenomen se mai numește și „Luna Vânătorului”. Se spune că atunci începe vânătoare și păstrarea animalelor pentru sezonul de iarnă.
Eclipsă de lună sau Luna Vânătorului
„Luna Vânătorului” urmează Lunii Recoltei, marcând încheierea recoltei și pregătirea pentru sarcina esențială următoare: conservarea hranei. Această lună are o nuanță roșie sau portocalie, în special atunci când se află la orizont în timpul răsăritului sau apusului Soarelui. Cei care au mai văzut fenomenul l-au numit „Luna sângerie”.
Această culoare este cauzată de dispersia undelor mai scurte de culoare albastră de către atmosfera Pământului.
Doar 7% din Lună va fi ascunsă
O eclipsă parțială de Lună are loc atunci când doar o mică parte a Lunii este acoperită de umbra Pământului. Alinierea Soarelui, Pământului și Lunii le oferă oamenilor un spectacol inedit. În timpul fenomenului pare că Pământul ia o mușcătură pe furiș din Lună. Cu toate astea, doar 7% din Lună va fi ascunsă.
Unde se va vedea fenomenul
Fenomenul va putea fi observat cel mai bine din Europa, Asia și Africa, în România el debutând la ora 21.02, odată cu va începe cu intrarea Lunii în penumbră. Pe la ora 22.00, partea de jos a Lunii va începe să aibă o culoare diferită față de partea de sus. Maximul eclipsei din 28 octombrie se va produce la ora 23.14, când Luna va fi total în penumbră și 7% în umbra Pământului. Apoi, Luna își va recăpăta strălucirea și culoarea, ieșind complet din umbră la 23.53 și complet din penumbră la 01.27.
În timp ce Luna va răsări, cu 2 ore înainte de începutul eclipsei, planeta Jupiter va străluci puternic lângă ea. Ambele obiecte vor vizibile în toate țările. Fenomenele se vor putea vedea cu ochiul liber, potrivit datelor de pesite-ul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.