Fenomen miraculos, observat pentru prima dată în 80 de ani: creaturi care luminează din zăpadă. Sunt fotografiile anului!

Fenomen miraculos, observat pentru prima dată în 80 de ani: creaturi care luminează din zăpadă. Sunt fotografiile anului!

Un biolog a descoperit un fenomen foarte straniu, extrem de rar pe Pământ, în ghețurile nesfârșite din Arctica. Cercetătoarea rusă Vera Emeliannenko a observat în plină noapte niște luminiscențe albastre care străluceau pe zăpadă.

Este prima oară după 80 de ani când e semnalat fenomenul colepodelor în Arctica

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că sclipirile din zăpadă, găsite lângă o stație de cercetare din Rusia, sunt de fapt niște animale mici bioluminiscente denumite copepode, potrivit Daily Mail. Potrivit publicației britanice, acest fenomen nu a mai fost semnalat în Arctica de 80 de ani.

Ceea ce este surprinzător este faptul că acest fenomen cu zăpadă strălucitoare nu a mai fost văzut niciodată până acum, la stația biologică de cercetare din Rusia, în zona Arcticii, care este activă de peste 80 de ani.

Vera Emeliannenko, biologul rus care lucrează la o stația îndepărtată din Rusia și care a observat ciudatul fenomen, a colectat o parte din zăpadă. Apoi a pus-o sub microscop și a descoperit că strălucirea provine de la niște mici animale bioluminiscente numite copepode (Metridia Ionga).

Denumite și insectele mării, aceste creaturi se găsesc de obicei în ocean, la adâncimi de până la 90 de metri în timpul zilei și la doar câțiva metri noaptea.

Dansul feeric al creaturilor marine pe zăpadă

Ksenia Kosobokova, expertă în zooplancton marin arctic de la Academia de Științe de la Moscova din Rusia, a declarat pentru National Geographic că aceste copepode au fost cel mai probabil prinse de un curent puternic din Marea Albă, care le-a adus la țărm. Astfel, minusculele viețuitoare au ajuns pe zăpadă, creând o imagine feerică în noapte.

Bioluminiscența este un fenomen natural cauzat de o reacție chimică. Potrivit specialiștilor, în bazinele oceanice copepodele constituie cea mai mare concentrare de proteine alimentare datorită populațiilor lor enorme.

Sursa foto: Facebook Alexander Semenov

Ne puteți urmări și pe Google News