Echipa năprasnică a liberalilor pentru Bruxelles: un corporatist și restul pediști

Echipa năprasnică a liberalilor pentru Bruxelles: un corporatist și restul pediști

Pregătirea listelor pentru alegerile europarlamentare din luna mai provoacă dispute interne și în interiorul partidelor, dar și între formațiuni. Un post de europarlamentar oferă, nu doar foarte multe avantaje, ci și foarte mulți bani. Presiunea pe decidenții din partide este foarte mare. În cazul liberalilor, lucrurile s-au tranșat fără prea mare efort din partea conducerii PNL. A fost nevoie doar de un drum până la Cotroceni pentru a afl a care este echipa care își pregătește bagajul pentru capitala europeană, cine sunt cei pentru care vor trudi oamenii din filiale.

Vineri, înainte ca președintele să plece la schi, a dat liberalilor adunarea la palat, să desfacă nodul gordian și să-l pună pe cel care i-a deschis drumul către Cotroceni pe tușă. Klaus Iohannis a decis că fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, nu are ce căuta la Bruxelles. Ludovic Orban l-a pregătit psihic pe Antonescu pentru acest moment.

 

Condiții dure pentru Antonescu

Încă din vara anului trecut, când Crin Antonescu și-a anunțat intenția de a candida, Ludovic Orban a început să condiționeze participarea acestuia. Inițial a spus că nu se candidează în familie, prin urmare Antonescu trebuia să aleagă dacă merge el sau soția lui, Adina Vălean, care este europarlamentar.

În toamnă, Antonescu a revenit și a anunțat că soția lui „nu mai candidează, din păcate, pentru România”.

Recent, când iarăși s-a pus în discuție locul lui Crin Antonescu pe listă, Ludovic Orban a spus că fostul lider liberal nu stă bine în sondaje și că nu este suficient de critic la adresa Puterii. Acesta a spus că îndeplinește toate criteriile și că este „cât se poate de anti-pesedist”.

„Cu valorile dreptei liberale am ostenit și eu aproape 30 de ani, încercând chiar să le definesc mai clar. În ceea ce privește antiPSD-ismul, nu vreau să par lipsit de modestie, dar sincer cred că nu am de luat lecții. Puțini oameni din țara asta în viața politică au motive să nu iubească PSD-ul, așa cum am eu, și cred că nu trebuie să explic de ce. Cred că puținii oameni politici au produs daune PSD-ului. N-aș da exemplul faptului că, asumându-mi o decizie pe care nu o regret absolut, o decizie corectă, dar grea. În 2014, am făcut singurul pas care putea împiedica PSD-ul să aibă astăzi președinte. Familia politică europeană, pentru cine are scăpări de memorie sau e foarte tânăr, aduc aminte că tot decizia mea ca președinte a fost” i-a răspuns Antonescu.

Acum, după decizia lui Iohannis, nu a mai comentat. Jurnalistul Ion Cristoiu a explicat care este motivul mazilirii lui Antonescu de către Iohannis: teama.

„Un Crin Antonescu pe primul loc pe lista PNL la europarlamentare rupea PSD pentru că era votat și de PSD-iști. Dar îi punea în pericol pe cei din fruntea PNL. Dacă PNL și-ar fi pus candidat la prezidențiale pe Crin Antonescu, el câștiga în primul tur”, a spus Ion Cristoiu. În opinia jurnalistului, Crin Antonescu este singurul politician care poate obține voturi și din dreapta și din stânga electoratului.

Cum Klaus Iohannis a trecut prin acest experiment, când a asistat și participat la prima executare a fostului lider, a acționat din timp și nu i-a dat nicio șansă fostului coleg să revină.

În 20 februarie, 2014, Klaus Iohannis declara la Sibiu, unde era primar: „Crin Antonescu va fi preşedintele României cu sau fără USL”.

Cinci luni mai târziu, în 21 iulie 2014, Crin Antonescu declara: „Iohannis a fost desemnat candidat al PNL la Președinție”.

Pentru a evita pe viitor astfel de situații neplăcute, care produc confuzii în rândul electoratului, președintele l-a tras definitiv pe linie moartă pe Antonescu. În PNL.

 

Soțul soției, corporatistul

Din delegația la Cotroceni, condusă de Ludovic Orban, au mai făcut parte Raluca Turcan, Florin Cîțu și Dan Motreanu. Nu se știe cu ce listă s-au dus ei, dar au ieșit cu nume grele din fostul PD: Vasile Blaga, Mircea Hava și Daniel Buda, în completare cu câțiva liberali. În plus, lista va fi deschisă de un corporatist. Potrivit surselor EVZ, acesta ar fi Lucian Isar, soțul Alinei Gorghiu.

În aprilie 2018, Lucian Isar l-a taxat dur pe Ludovic Orban și i-a reproșat că se comportă ca un consilier al lui Mugur Isărescu, care se pregăteşte să-i ceară Guvernatorului „bonusul de performanţă”. Această replică a venit ca urmare a afirmației lui Orban potrivit căreia nu BNR era vinovată de creșterea inflației.

Alina Gorghiu a fost mereu în apropierea lui Klaus Iohannis, încă de la prima acțiune a președintelui după ce a câștigat alegerile în 2014. Ea a însoțit-o pe Carmen Iohannis în loja oficială a Parlamentului când președintele a depus jurământul.

Potrivit analizei Politico, PNL ar obține 9 locuri în Parlamentul European.

 

Dacian Cioloș face valuri care-l iau

Fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș (foto) are, de asemenea, ambiția să ajungă în Parlamentul European. Cu sau fără echipa PLUS. De când a revenit pe scena politică, în încercarea de a obține un job, Cioloș a făcut valuri. A criticat pe toată lumea- de la Iohannis, la PNL, USR- i-a pupat mâna premierului, a spus că fiecare român are o legătură cu serviciile. În ciuda faptului că loviturile lui au avut efect de bumerang, ambițiile îl fac să acționeze fără rețineri. Deja a creat o stare de nervozitate în USR deoarece Cioloș a socotit că formațiunea lui Dan Barna ar fi o rampă de lansare pentru Bruxelles mult mai sigură decât partidul din care face parte, demonstrat recent că a fost înființat de un anchetator al fostei Securități, Alexandru Iordache.

Ultimele reacții ale fostului premier tehnocrat i-au făcut și pe unii dintre susținători să se delimiteze de el. În mod surprinzător pentru un democrat, Cioloș s-a pretat inclusiv la un atac la persoană. A spus despre istoricul și jurnalistul Marius Oprea, care a făcut dezvăluirile, că are acelaşi nume de familie ca unul dintre cei mai controversaţi oameni politici din România (Gabriel Oprea-n.red) „Având în vedere cât de mulţi români au colaborat sau au lucrat cu Securitatea, sigur se poate demonstra că există cel puţin o legătură între oricare dintre noi şi Securitatea”, a mai spus Cioloș și iarăși a înfuriat o mulțime de oameni.

Potrivit surselor EVZ, Cioloș va fi primul pe lista comună, USR-PLUS. Potrivit Politico, USR ar putea obține 3 locuri în Legislativul european.

 

 

Crețu, între o pierdere și un câștig

Comisarul european Corina Crețu (foto) a anunțat că va candida la europarlamentare pe lista Pro România, alături de Victor Ponta. În ultima perioadă, între Crețu și PSD au fost mai multe animozități legate de criticile acesteia la adresa Guvernului, care nu ar fi făcut destule eforturi pentru a obține fonduri europene.

Plecarea Corinei Crețu la Pro România este considerată de către fostul premier Adrian Năstase o „eroare fatală” pentru Liviu Dragnea. „Am impresia că au fost mai curând chestiuni de ordin personal şi de proastă gestiune a comunicării. În opinia mea, venirea Corinei Creţu la partidul lui Victor Ponta, este un aspect negativ pentru PSD, este o pierdere pe mi-e greu să o cuantific. Pentru că ea are şi notorietate, are şi favorabilitate, are şi relaţii foarte multe”, a afirmat Adrian Năstase.

Potrivit calculelor Politico, Pro România va obține două mandate în PE.