Cum să ne păstrăm echilibrul emoțional stând acasă

Cum să ne păstrăm echilibrul emoțional stând acasă

Să stăm acasă în această perioadă poate să fie frustrant și dificil pentru noi toți. Motiv pentru care, acum mai mult ca oricând, este necesar să ne organizăm fiecare zi pentru a păstra un echilibru emoțional.

Există o arie largă de sentimente care ne pot guverna și este vital ca întâi să le identificăm și să nu încercăm să le ascundem. Incertitudinea și lipsa controlului ne pot speria și aduce o stare de disconfort psihic. Uneori ne simțim singuri, plictisiți sau îngrijorați pentru sănătatea noastră și a celor dragi. Situația financiară poate reprezenta un alt motiv de anxietate și să nu uităm de înstrăinare, o bază reală pentru apatie.

Însă, este important de reținut că e perfect normal să ne simțim așa – în această situație cu totul bizară. Dar mai ales că ceea ce trăim acum este o stare temporară, care o să treacă și viața o să revină la normal.

Între timp, există lucruri pe care le putem face pentru a ne asigura că pe parcursul acestei perioade, nu punem pauză la viață ci ne adaptăm și ne bucurăm în continuare de părțile ei frumoase.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ziua cârtiței

Cu toții am văzut filmul. Și deși Bill Murray joacă un rol fantastic și reușește să surprindă cu mult umor încrâncenarea unei zile care se tot repetă, starea de angoasă ajunge ușor de la personaj la privitor. Pentru că rutina, prin definiție, implică un anumit nivel de stres. Nu vrem o zi care să tot revină la nesfârșit, mai ales când nu putem ieși din casă. Dar asta nu înseamnă că nu putem să avem un program variat care să ne dea atât stabilitate, prin rutină cât și confort, prin diferite activități relaxante.

Rutina, ca orice alt lucru, vine cu bune și cu rele. Dar mai ales în perioada aceasta, un fel de rutină, complet personalizată pe nevoile tale, îți poate da stabilitate și crează o structură pe care să-ți construiești fiecare nouă zi.

Recomandarea noastră este să-ți faci un program bine structurat, de pe o zi pe alta. Astfel, în fiecare dimineață o să reușești să te trezești mai determinat – pentru că, să bifezi taskuri completate poate să fie extrem de satisfăcător.

Lista ta cu lucruri de făcut trebuie să conțină componente din cele două părți ale vieții: partea profesională și partea personală.

Cum să faci o listă cu taskuri într-un mod sănătos

Muncă

Nu te suprasolicita. Trece-ți toate treburile pe listă, tot ce presupune jobul tău pentru ziua în cauză dar nu depăși cele 8 ore de muncă. Respectă-ți programul de somn și trezește-te la o oră decentă – una din capcanele muncitului de acasă îl reprezintă pierderea disciplinei. Și mai ales acum, este vital să-ți rămână suficient timp zilnic pentru tine și lucrurile care-ți aduc plăcere.

Viața personală

Seara e pentru relaxare

Fie că bei un pahar de vin cu prietenii pe FaceTime sau cu o carte în mână, important e să găsești o modalitate de a te detașa de probleme. Fă-ți o subscripție la Netflix sau HBOGo și începi vizionarea unui serial care să te țină în priză pentru mai mult timp. Urmează un curs online sau provoacă-ți familia la un joc de Macao sau Tabinet.

Ah, și să nu uităm de online gaming. De la cele mai simple jocuri puzzle, la jocuri de acțiune și strategie sau jocuri de noroc. Dacă ești în căutare de adrenalina dată de jocuri precum Poker, Blackjack sau sloturi și te simți norocos, poți încerca cu încredere varianta online a acestora. Astăzi există multiple casinouri online care îți garantează siguranță și multă distracție, chiar din confortul casei tale. Pentru a accesa una dintre cele mai populare platforme de jocuri de noroc, click aici și alege-ți favoritele.

Fă mișcare

Programează-ți o activitate care implică mișcare fizică. Ieșirile din casă ne sunt limitate dar asta nu înseamnă că nu putem face sport în interior. Cardio, Yoga sau dans, variante sunt suficiente. Caută tutoriale cu instructori pe internet care te pot ghida sau de ce nu, învață ceva nou. Astăzi există cursuri online gratuite care te pot forma, nu doar la nivel de începător, în diferite activități precum Pilates sau Balet. Poartă ceva comod și pregătește-te să transpiri puțin. Beneficiile sportului sunt multiple: reducerea sau menținerea greutății, tonifiere, scăderea colesterolului și a presiunii sângelui. În același timp, mișcarea te ajută după o zi de muncă în a te relaxa, reduce nivelul de stres, anxietate și micșorează considerabil riscul apariției depresiei.

Importanța alimentației

Ai grijă de dietă și nu te lăsa pradă mâncatului impulsiv. Și în ceea ce privește o dietă sănătoasă, structura este la fel de importantă. Hidratează-te constant și consumă multe fructe și legume. Iar dacă până acum nu ai excelat într-ale gătitului, azi poți bifa două taskuri de pe listă – învață să gătești ceva nou și sănătos. Poate să fie distractiv și să implice și ceilalți membrii ai familiei pentru un timp de calitate petrecut împreună.

Rămâi conectat la oamenii din viața ta.

Distanțarea socială impusă atârnă greu pentru fiecare. Dar apelează la tehnologie și ia contact cu oameni dragi – poți să-ți bei cafeaua dimineața cu cea mai bună prietenă la telefon. Sau povestește seara cu prietenii într-o videoconferință. Deși virtual, contactul cu oamenii dragi din viața noastră ne ajută pe toți în a evita sentimentul de singurătate iar asta ne face să ne simțim înțeleși și iubiți.

Învață ceva nou

Hrănește nevoia creierului dar și a copilului din tine de a învăța ceva nou. Cu toții avem lucruri pe care ne-am dorit să le învățăm sau să le aprofundăm, dar nu am găsit niciodată timpul să o facem. Apucă-te de desen, croșetat sau Photoshop. Plantează flori sau începe cartea de povestiri pe care ți-ai dorit mereu să o scrii. Orice lucru nou care ți-ar face plăcere, acum este timpul lui. Și la acest capitol găsești o gamă largă de cursuri online gratuite în această perioadă.

Nu uita de serotonină

Ia-ți porția de serotonină pentru o stare de spirit bună. Iar asta nu înseamnă că trebuie să ignorăm starea de urgență în care ne aflăm. Afară e primăvară așa că încearcă, pe cât posibil, să te bucuri de razele soarelui. Ia-ți prânzul pe balcon sau în grădina casei tale. Scoate-ți câinele la o plimbare în mijlocul zilei. Nu uita, 10 minute de stat în aer liber și soare îți pot schimba complet starea.

Indiferent de tipul de activitate cu care-ți poți umple lista ta zilnică de taskuri, important este să gândești un program care să ți se potrivească și să te ajute în a menține acel echilibru între muncă și relaxare, între necesitate și plăcere.