Ecaterina Andronescu, în alertă. Cazul celor 6.000 elevi anunţă un viitor sumbru

Ecaterina Andronescu, în alertă. Cazul celor 6.000 elevi anunţă un viitor sumbru

Prima sesiune de bacalaureat a verii e aproape gata, iar Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, a făcut o analiza a felului în care a decurs această testare. Social-democrata a fost dezamăgită de rezultatele extrem de slabe din unele județe precum Ilfov sau Giurgiu și este siderată de numărul mare al elevilor care s-au înscris, dar nu s-au mai prezentat la examen.

Au fost 136.000 de elevi înscriși aproximativ, s-au prezentat 129.000. Deci primul semnal de alarmă e ce s-a întâmplat cu cei 6.000 de elevi?! Care au fost motivele pentru care nu s-au prezentat la examen?!”, a întrebat aceasta retoric în fața jurnaliștilor.

Pentru această sesiunea, s-au înscris peste 136.000 de candidați, din care 116.316 din actuala promoție, iar ceilalți 19.771 din promoțiile anterioare.

În plus, spune Andronescu, o altă problemă a fost numărul mare al elevilor scoși din examen din cauză că ar fi încercat să copieze. „84 de elevi au fost scoși din examen, un număr exagerat de mare aș putea spune, pentru că știau că pedeapsa este destul de drastică, doi ani de zile nu se mai pot apropia de examenul de bacalaureat dacă au avut tentativă de fraudă”, a comentat Ministrul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scorurile cele mai bune s-au înregistrat în Cluj, cu 81% promovabilitate, Iași și Bacău cu 76%, respectiv 75% promovabilitate. București, Brașov, Sibiu și Galați s-au clasat și ele în top, cu procente între 70% și 75%. Dezamăgirea, însă, a venit din alte părți, după cum spune Ecaterina Andronescu.

La polul celălalt, deci cu rezultatele cele mai slabe, avem din păcate Ilfovul, cu 38%, Giurgiu, cu 47%, Harghita, cu 50%. Vom putea reveni cu date suplimentare pentru că noi ne-am uitat într-un timp care nu ne-a permis să deducem mai multe concluzii în legătură cu acest examen.

Am primit în această perioadă sute de mesaje de la elevi, pe telefonul meu personal, ei invocă dificultatea subiectelor, dar un subiect este ușor dacă l-ai învățat. Examenul de Bacalaureat nu se poate pregăti într-o săptămână sau două înainte de susținerea efectivă a probelor. Un examen se pregătește în toți anii de liceu”, a conchis Andronescu.