Ecaterina Andronescu a aflat din presă de demiterea sa. Organizația Salvați Copiii salută demiterea ei
- Cristian Tanase
- 2 august 2019, 22:10
Premierul Viorica Dăncilă a demis-o, vineri, pe Ecaterina Andronescu, ministru al Educației, în urma declarațiilor referitoare la Cazul Caracal, cum că ea a învățat de acasă să nu se urce într-o mașină cu un străin
„Faptul că doamna prim-ministru a luat această decizie este, fără-ndoială, în fișa postului domniei sale. Dar că am aflat din presă, mi se pare că e mai nepotrivit sau neobișnuit. Nu este aceasta o problemă, dar vreau să nu planeze asupra activității mele de dascăl, dar și asupra activității mele publice asemenea lucruri care nu au nicio legătură cu mine. În această perioadă, din noiembrie și până astăzi, am slujit această instituție de la 8 dimineața până la miezul nopții, fără să mă gândesc vreodată că trebuie să avem și zile de odihnă, pentru că sistemul de învățământ are nevoie de foarte multe”, a spus Ecaterina Andronescu, citată de Digi24.
Aceasta a mai spus că declarația sa nu a fost un atac la adresa Alexandrei sau a părinților ei.
„Dimpotrivă, sunt o persoană care empatizez cu cel aflat în dificultate. Asta am făcut toată viața mea. De foarte multe ori m-ați văzut în piața publică reacționând în felul acesta. Găsesc că a fost o interpretare absolut scoasă din context, nu are niciun fel de legătură interpretarea pe care au dat-o unii cu ceea ce eu am gândit și cu ceea ce eu am făcut”, a precizat fostul ministru.
Organizația Salvați Copiii salută demiterea
„Faptul că premierul Viorica Dăncilă a luat decizia de a o demite pe Ecaterina Andronescu din fruntea Ministerului Educației, după ce aceasta a dat dovadă de lipsă de empatie, pe plan uman, dar mai ales de lipsă de cunoaștere a problemelor și nevoilor din domeniul pe care îl conducea este un gest absolut firesc. Îl salutam.
Atragem însă atenția că problemele din sistemul de educație sunt grave și nu se rezolvă prin câte o sancțiune politică sau printr-o acțiune de PR, ci prin politici și programe complexe și susținute.
Problema transportului public în comunitățile rurale este una extrem de serioasă, fiind una dintre cauzele abandonului școlar și, la limită, poate pune în pericol viața copiilor. De altfel, Salvați Copiii și Federatția Elevilor din România i-au scris Avocatului Poporului, atrăgând atenția asupra faptului că, prin adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 51/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului, act normativ care a eliminat transportul județean de persoane din sfera serviciilor publice, elevilor din România nu li se vor mai deconta abonamentele pentru transportul județean, ceea ce va conduce la creșterea abandonului școlar în rândul copiilor din mediul rural, cei mai vulnerabili din punct de vedere social-economic.
Educația românească nu are nevoie nici de trocuri politice, nici de reforme care de care mai personalizate și nici de câteva zile de vacanță în plus, ci de asumare reală. E vorba despre copiii noștri și despre drepturile lor egale la educație, siguranță și demnitate.
Îi solicităm prim-ministrului României să facă din educatie o prioritate cu adevărat națională, pornind de la buget și alte resurse alocate. De asemenea, îi solicităm numirea unei persoane competente la portofoliul Educației, unul dintre cele mai importante ministere în ecuatia oricărui stat care lucreaza în virtutea interesului general.”
Maraton fără ministru
„Sperăm că interesele beneficiarilor primari ai educației vor fi mai presus de jocurile de putere ale guvernanților. Este regretabil că suntem din nou martorii unui maraton fără ministru, chiar în ajunul noului an școlar.
Solicităm factorilor decizionali să abandoneze ideea numirilor pe genunchi și să se asigure că educația va rămâne o temă de siguranță națională în aceste momente critice”, se arată în mesajul postat pe Facebook de către Consiliul Național al Elevilor (CNE).
De asemenea, Petru Apostoaia, fostul președinte CNE, atrage atenția că „este extrem de trist că luptele politice din educație se accentuează considerabil, ajungându-se ca ministrul educației să fie schimbat mai des decât își schimbă elevii caietele”.