Evenimentul Zilei > International > Ebola: Turneu al ambasadorului american la ONU în ţări din Africa de Vest
Ebola: Turneu al ambasadorului american la ONU în ţări din Africa de Vest

Ebola: Turneu al ambasadorului american la ONU în ţări din Africa de Vest

Ambasadorul american la ONU, Samantha Power începe duminică o vizită în ţările din Africa de Vest cele mai afectate de virusul Ebola, în timp ce Statele Unite ale Americii au pus pentru prima dată în mod automat în carantină o persoană care s-a întors din zona africană afectată de această maladie, informează AFP.

În Mali, unde primul pacient identificat, o fetiţă în vârsta de doi ani care s-a întors din Guineea, a murit vineri la Kayes, oraş din vestul ţării, mai mult de 50 de persoane fiind plasate în carantină, inclusiv în capitala Bamako, cu care copilul a venit în contact pe parcursul unui drum lung cu maşina.

Ambasadorul Samantha Power efectuează această vizită în Guineea, Sierra Leone, Liberia, trei cele mai afectate de Ebola, precum şi în Ghana, pentru a 'demonstra sprijinul SUA pentru aceste ţări aceste şi pentru eforturile lor de combatere a acestei maladii mortale, precum şi pentru a atrage atenţia asupra nevoii unui sprijin internaţional crescut', potrivit unei declaraţii a misiunii SUA la ONU, citate de AFP.

Demnitarul american se va întâlni cu oficialii locali şi ai ONU şi va vizita centrele de coordonare a luptei împotriva Ebola.

Ea va ajunge apoi la Bruxelles pentru discuţii cu oficialii europeni cu privire la modalităţile de combatere a Ebola, care a depăşit 10.000 de cazuri în lume, cu 4922 de decese înregistrate, conform celui mai recent raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din 23 octombrie.

În SUA, asistenta medicală Kaci Hickox întoarsă dintr-o misiune a organizaţiei de caritate Médecins Sans Frontieres din Sierra Leone unde a ajutat bolnavi Ebola, a denunţat carantina la care a fost supusă la întoarcerea în ţară deşi nu prezenta simptome de infecţie, menţionează AFP.

Carantina obligatorie a fost impusă vineri de către guvernatorii din statele New Jersey şi New York pentru turiştii care au avut contact cu bolnavi de Ebola din Africa, după primul caz al unui medic întors la New York dintr-o misiune în Guineea, depistat cu Ebola.

Preşedintele Barack Obama a cerut sâmbătă americanilor să se bazeze 'pe fapte şi nu pe frică', notează AFP.

În Mali, autoritaţile doresc liniştirea situaţiei după primul deces înregistrat în ţară, al fetiţei de doi ani întoarse din Guineea. Preşedintele Ibrahim Boubacar Kedta a delcarat într-un interviu că 'au fost luate toate măsurile pentru a proteja Mali' menţionând introducerea controlului temperaturii corpului pasagerilor în aeroporturi.

OMS a anunţat vineri într-un raport că 'ia în considerare situaţia din Mali ca pe un caz de urgenţă. Starea copilului în timpul călătoriei cu autobuzul este deosebit de îngrijoratoare, deoarece au existat mai multe ocazii de expunere, inclusiv cu risc ridicat de contaminare implicând un număr mare de oameni', mai scrie AFP.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: