E120: Cochineal, Acid Carminic, Carmine

E120: Cochineal, Acid Carminic, Carmine

Aditivul E 120, cunoscut și sub numele de carmin sau carmin de coșenilă, este un colorant natural derivat din surse animale. Este folosit pentru a conferi o nuanță roșie alimentelor și poate fi utilizat singur sau în combinație cu alți coloranți.

E120: Cochineal, Acid Carminic, Carmine, cunoscut și ca carmin sau coșenilă, este obținut din insecta Dactylopius Coccus. Procesul începe prin zdrobirea corpului insectei, care este mai întâi omorâtă prin imersarea în apă fierbinte sau prin tratament cu abur, urmată de uscare la lumina solară sau în cuptor. Aceasta rezultă într-o pulbere din care se extrage colorantul.

Acidul carminic, substanța colorantă principală, este extras din pulbere prin soluții apoase sau alcoolice. Acest acid este apoi precipitat și legat de ionii de aluminiu, formând un chelat hidratat insolubil, cunoscut ca carmin. Forma finală a colorantului, un lac denumit carmin, este obținută prin diferite metode de prelucrare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Varietatea formelor comerciale ale E 120 este influențată de ionii asociați, cum ar fi sodiu, potasiu, calciu, amoniu, precum și de prezența compușilor proteici din corpul insectei. Pentru a preveni descompunerea, insectele trebuie uscate până la circa 30% din greutatea lor inițială. Este estimat că aproximativ 155.000 de insecte sunt necesare pentru producerea unui kilogram de coșenilă.

Descriere Generală E120: Cochineal, Acid Carminic, Carmine

Nume: Cochineal, Acid Carminic, Carmine Categorie: Colorant Culoare: Roșu

E120: Cochineal, Acid Carminic, Carmine

Originea și Utilizarea E120

E120, cunoscut sub numele de cochineal, acid carminic sau carmin, este un colorant natural obținut din cochineal, un tip de insectă. Acest colorant este folosit pentru a conferi o culoare roșie sau roz produselor alimentare și băuturilor, precum și în unele produse cosmetice și farmaceutice. Este adesea utilizat în iaurturi, băuturi răcoritoare, dulciuri și produse de patiserie.

Proprietăți și Beneficii

Colorant Natural: Este apreciat pentru originea sa naturală și nuanțele vibrante de roșu pe care le conferă. Varietate de Nuanțe: Poate varia de la roz pal la un roșu intens, în funcție de concentrație și de modul de prelucrare.

Siguranța și Controverse

Siguranța: Deși este un colorant natural, unele persoane pot avea reacții alergice la carmin. Acesta este un aspect important de luat în considerare pentru persoanele cu alergii cunoscute. Aspecte Etice și Dietetice: Deoarece este derivat din insecte, E120 nu este potrivit pentru vegetarieni, vegani și anumite grupuri religioase care evită consumul de produse de origine animală.

Recomandări pentru Consumatori vis a vis de E120: Cochineal, Acid Carminic, Carmine

Consumatorii ar trebui să fie conștienți de originea animală a acestui colorant și de potențialele reacții alergice. Verificarea etichetelor produselor alimentare este crucială pentru a asigura că acestea corespund preferințelor dietetice și nevoilor de sănătate individuale.

E120 este un colorant roșu natural obținut din cochineal, apreciat pentru nuanțele sale vibrante. Cu toate acestea, prezintă anumite provocări etice și de sănătate. Este important ca consumatorii să fie informați și să aleagă produsele în cunoștință de cauză, în funcție de preferințele și restricțiile lor dietetice.

Aditivul E 120, cunoscut și ca carmin, este utilizat într-o varietate de produse alimentare, inclusiv:

E120: Cochineal, Acid Carminic, Carmine

Brânzeturi maturate și topite; Fructe și legume prelucrate sau uscate; Fructe și legume conservate în oțet, ulei sau saramură; Fructe și legume conservate în recipiente închise, precum cutii sau borcane; Diverse preparate pe bază de fructe și legume, cu excepția compoturilor; Gemuri, jeleuri, marmelade și piure de castane îndulcit, conform definiției din Directiva 2001/113/CE; Paste tartinabile din fructe și legume; Cereale destinate micului dejun; Preparate din carne, așa cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 853/2004; Carne prelucrată, fie netratată termic, fie tratată termic; Membrane, învelișuri și decorațiuni pentru produsele din carne; Pește și produse de pescărie prelucrate, inclusiv moluște și crustacee; Vinuri și băuturi aromatizate pe bază de vin.

Această listă evidențiază diversitatea utilizării E 120 în industria alimentară.