E oficial. Urșii care pun în pericol siguranța oamenilor pot fi împușcați. Cine ia decizia

E oficial. Urșii care pun în pericol siguranța oamenilor pot fi împușcați. Cine ia deciziaUrs sursă: arhivă EvZ

E oficial. Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care permite împușcarea urșilor în cazul în care aceștia pun în pericol siguranța și securitatea oamenilor și a bunurilor acestora.

Guvernul a decis. Urșii care pun în pericol „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor” pot fi împușcați. Anunțul a fost făcut, miercuri, de către ministrul Mediului, Tanczos Barna. Pe lângă împușcare, se poate recurg și la alte tipuri de intervenții, printre care se numără alungarea urșilor sau tranchilizarea acestora.

Urșii pot fi împușcați. Cine ia decizia

Ministrul Mediului a anunțat că Guvernul a adoptat, miercuri, o OUG care permite intervenția autorităților în cazul în care animalele pun în pericol siguranța bunurilor materiale ale cetățenilor, precum și viețile acestora. Printre măsurile la care se poate recurge se numără și împușcarea. Decizia va sta în mână primarilor sau a viceprimarilor, care cunoscând situațiile locale și analizând gradul de risc, vor fi în măsură să ia decizia potrivită, transmite ministrul Mediului.

"Veste bună! Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care reglementează măsurile de protecție împotriva urșilor.

Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unitate administrativ teritorială se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului", a scris Tanczos Barna pe Facebook.

Cum vor decide autoritățile locale dacă un urs trebuie împușcat

"Sunt ferm convins că nu noi din București trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul.

Totodată, actul normativ aprobat astăzi asigură o bază legală pentru ca primarii să își poată apăra comunitatea de pericol în condițiile legii, fără frică", a conchis Tanczos Barna.

Florin Cîțu vrea monitorizarea populației de urși

Aprobarea ordonanței amintite vine în contextul în care, în România, atacurile urșilor au crescut, iar mai multe locuințe ale oamenilor au fost atacate de aceste animale. Premierul Florin Cîțu a precizat că, în acest context, este nevoie de o strategie pe termen lung pentru a ține sub control populația de urși.

„Tot în şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă cu privire la aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru specia de urs brun. În şedinţa de Guvern am transmis, în afară de această OUG, nevoia unei strategii prin care să controlăm populaţia de urşi.

Această ordonanţă este o măsură care vine pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu această strategie de controlare a populaţiei de urşi, pe termen lung, şi înţeleg că avem deja un proiect şi am putea avea această strategie implementată şi cu măsuri în cel mult un an de zile”, a declarat Florin Cîţu.

Ne puteți urmări și pe Google News