E oficial! NATO a trimis nave și avioane de luptă în Europa de Est. Anunț de ultimă oră pentru România

Sursa: Arhiva EVZ

Mai multe state occidentale, membre ale NATO, trimit trupe, avioane și nave militare în zona de Est a Europei.

Oficialii NATO au anunțat că trimit avioane, nave și trupe militare în statele Europei de est, în contextul escaladării tensiunilor cu Rusia. Alianța Nord-Atlantică intenționează, astfel, să întărească flancul estic. Statele membre NATO au plasat militari în aşteptare şi au trimis nave şi avioane de luptă în vederea unei consolidări în Europa de Est. Măsura are scopul de a proteja aliații din zonă în condițiile declanșării unui conflict la frontiera cu Ucraina, după cum au anunțat oficialii Alianței Nord-Atlantice într-un comunicat de presă preluat de AFP.

„NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja şi apăra toţi aliaţii, inclusiv prin consolidarea părţii de est a Alianţei. Vom răspunde mereu oricărei deteriorări a mediului nostru de securitate, şi anume printr-o consolidare a apărării noastre colective”, a sublinat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Conform comunicatului, Danemarca va trimite o fregată în Marea Baltică și va desfășura patru avioane de tip F-16 în Lituania.

„Danemarca trimite o fregată la Marea Baltică şi se pregăteşte să desfăşoare patru avioane de vânătoare de tip F-16 în Lituania. Aceasta pentru a susţine vechea misiune de poliţie aeriană a NATO în regiune”, se anunţă în comunicat NATO.

De asemenea, Spania va trimite nave de luptă care să se alăture forțelor navale din Marea Neagră. Și, tototdată, urmează să ia în calcul trimiterea unor avioane militare în Bulgaria.

„Spania trimite nave să se alăture forţelor navale NATO şi ia în calcul să trimită avioane de luptă în Bulgaria”, mai anunţă NATO.

foto: flickr.com

Franța trimite soldați în România

În acest context, Franța a anunțat că este pregătită să trimită trupe militare, sub comandament NATO în România, iar Olanda va contribui cu două avioane de tip F 35 la apărarea Bulgariei.

„Franţa s-a declarat pregătită să trimită trupe în România, sub comandamentul NATO. Olanda trimite două avioane de vânătoare de tip F-35 în Bulgaria începând din aprilie, pentru a susţine activităţile de poliţie aeriană ale NATO în regiune şi pune o navă şi unităţi terestre în aşteptare pentru Forţa de Reacţie a NATO”, precizează NATO în acest comunicat.

sursa: Arhiva EVZ

Statele Unite și sporesc prezența militară în Europa

Pe de altă parte, Statele Unite au anunţat în mod clar că iau în calcul să-şi crească prezenţa militară în partea de est a Alianţei, se mai arată în comunicat.

„După anexarea ileaglă a Crimeei de către Rusia în 2014, NATO şi-a consolidat prezenţa în partea de est a Alianţei, prin patru grupări tactice multinaţonale în Estonia, Letonia, Letonia şi Polonia”, aminteşte NATO.

Unitățile militare care dislocate în estul Europei sunt pregătite de luptă și vor fi conduse respectiv de către Regatul Unit, Canada, Germania şi Statele Unite.

„NATO este o alianță defensivă. Ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia în 2014, NATO și-a accentuat prezența în partea estică a Alianței, inclusiv cu grupuri de luptă multinaționale în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Aceste unități, conduse de Regatul Unit, Canada, Germania și Statele Unite, sunt multinaționale și pregătite de luptă. Prezența lor face clar că un atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac asupra întregii Alianțe. Înainte de 2014, nu au existat forțe ale NATO în partea estică a Alianței”, se mai arată în mesajul NATO.

Înainte de 2014 nu existau forţe NATO multinaţionale în estul Alianţei Nord-Atlantice, mai aminteşte blocul militar occidental.

Situația din Ucraina se degradează în permanență

În ultimele săptămâni tensiunile de la granița ruso-ucraineană au sporit, iar lucrurile nu par să se îndrepte într-o direcție bună. La granița Ucrainei se află, în prezent, 127.000 de militari ruși, iar Rusia își menține poziția dură. Oficialii ruși cer din partea SUA și a Occidentului să-i accepte condițiile și garanțiile de securitate, considerate inacceptabile.

Din 2014, în estul Ucrainei are loc un război între forţele locale şi separatiştii pro-ruşi al căror sprijin militar şi financiar este considerat a fi venit direct de la Kremlin.

Ţările NATO au trimis deja arme şi tehnică militară în Ucraina, în special sisteme antitanc. Recent, secretarul de stat american a ameninţat direct Kremlinul că, dacă un militar rus pune piciorul în Ucraina, acest lucru va declanşa un răspuns sever din partea SUA.