E oficial! Moment istoric pentru România luni dimineață! Ludovic Orban a dat vestea cea mare

E oficial! Moment istoric pentru România luni dimineață! Ludovic Orban a dat vestea cea mare

Începând de azi, evoluția Bursei de la București (BVB) se va reflecta pe plan mondial, și asta pentru că furnizorul global de indici, FTSE Russell, a decis să promoveze România la statutul de „piață emergentă secundară”.

Momentul a fost marcat de Bursa de Valori Bucureşti printr-o deschidere oficială a şedinţei de tranzacţionare, la care au participa toţi partenerii BVB alături de care s-a putut realiza acest moment istoric, instituţii ale statului, autorităţi de reglementare şi parteneri instituţionali.

Prezent la eveniment, premierul Ludovic Orban a declarat că trecerea României la statutul de piaţă emergentă secundară arată o evoluţie pozitivă a Bursei de Valori Bucureşti, însă a subliniat că această evoluţie este încă „timidă”.

„Faptul că România, astăzi, trece la statutul de piaţă emergentă secundară arată o evoluţie pozitivă a Bursei de Valori Bucureşti, dar, din punctul meu de vedere, o evoluţie încă timidă şi din acest motiv intenţia noastră, ca şi Guvern, este aceea de a sprijini dezvoltarea în continuare a bursei, a pieţei de capital", a spus Orban.

Ne puteți urmări și pe Google News

Listarea de noi companii de stat la bursă

Premierul a indicat măsurile vizate privind dezvoltarea pieţei de capital: listarea de noi companii de stat la bursă, stimularea participării persoanelor fizice la piaţa de capital prin simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii de retail, lansarea de noi programe de emisiuni de titluri de stat prin intermediul bursei - precizând că deja au fost lansate astfel de emisiuni în valoare de 1 miliard de lei şi 168 de miliarde de euro -, încurajarea prin măsuri de stimulare de natură fiscală a companiilor private de a lista la bursă pentru diversificarea surselor de finanţare:

„Dacă ne uităm la finanţarea companiilor vom vedea că în România suntem departe de modelul capitalist din ţările dezvoltate în care o mare parte din finanţările companiilor se realizează de pe bursă. Obiectivul nostru este să dezvoltăm acest instrument fundamental pentru economia de piaţă care este Bursa de Valori".

Orban anunță modificări pe piața bursieră

Orban a mai anunţat că după alegerile parlamentare obiectivul este modificarea legii referitoare la piaţa bursieră.

„În procesul de dezvoltare a pieţei bursiere a apărut, din păcate, o lege, care nu pot să înţeleg raţiunea pentru care a fost adoptată, noi am şi atacat-o la CCR, din păcate nu ni s-a dat dreptate, care oarecum blochează vânzarea de active, de acţiuni, afectând procesele pe care le-am început de listare la bursă a unor companii importante cum este de exemplu Hidroelectrica. E clar că actuala structură a Parlamentului nu poate permite modificarea acestei legi, dar după alegeri obiectivul nostru este să modificăm această lege", a declarat premierul.

La finalul lunii septembrie 2019, furnizorul global de indici FTSE Russell a anunțat că România a fost promovată de la statutul de ”piață de frontieră”, la cel de ”piață emergentă secundară”, fapt ce însemnă că piața bursieră s-a stabilizat foarte mult iar economia este una tot mai solidă.

BVB. O promovare comparată cu aderarea la Uniunea Europeană

Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, a declarat în septembrie 2019, că promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piaţa de capital, echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană. „Fonduri mult mai mari decât cele de până acum şi care gestionează sute de miliarde de euro vor putea să investească în România în următorii ani pentru că până acum aceşti administratori de fonduri erau restricţionaţi, prin prospect, să investească în pieţele de frontieră”, a explicat Anghel.

Decizia celor de la FTSE vine după o perioadă de monitorizare a României timp de trei ani, timp în care parametrii verificați au arăptat foarte bine și au fost pe o creștere semnificativă.

Principalul criteriu al celor de la FTSE a fost cel al lichidităților companiilor românești, care au fost tot mai mari de la un semestru la altul. Pentru ca o companie să îndeplinească criteriul de lichiditate, aceasta trebuie să aibă o lichiditate mediană lunară de cel puţin 0,05% pentru minim 10 din 12 luni. Măsurarea lichidităţii, conform metodologiei FTSE Russell, se realizează pentru fiecare companie ca raport dintre mediana lunară a volumelor tranzacţionate zilnic şi numărul de acţiuni free float.

Potrivit informațiilor oficiale care vin dinspre Bursa de Valori București, în prezent două mari companii, respectivă Banca Transilvania și Nuclearelectrica se încadrează în parametrii de Piață Emergentă impuși de FTSE Russell.