E oficial. Ce restricții se pregătesc pentru valul patru al pandemiei și cum vor fi aplicate

E oficial. Ce restricții se pregătesc pentru valul patru al pandemiei și cum vor fi aplicate

În valul patru al pandemiei, autoritățile din România iau în calcul reimpunerea unor restricții la nivel de circulație, în principiu, noaptea, a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Implementarea noilor măsuri, pe fondul limitării răspândirii coronavirusului, se vor lua în condițiile în care cazurile de infectare vor scăpa, practic, de sub control.

Hotărârile de Guvern prevăd și revenirea la restricții de circulație, în contextul în care situația epidemiologică din România va urma o pantă periculoasă, a anunțat, miercuri, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Astfel, restricțiile pe timp de noapte pot fi reintroduse pe parcursul valului patru al pandemiei, dacă numărul de cazuri de infectare cu COVID-19 crește, precum și rata incidenței. Măsurile de restricție nu vor fi aplicate simultan, la nivelul întregului teritoriu al țării, ci în zonele locale afectate de coronavirus, potrivit autorităților.

Valul patru al COVID-19. Cum vor fi aplicate restricțiile în România

„Acum nu sunt astfel de discuții, dar există în hotărârea de guvern mai multe măsuri la care putem să revenim în funcție de creșterea numărului de cazuri și a incidenței.

Da, e posibil ca în unele zone în care incidența crește să se ia măsuri locale sau zonale. Nu pot să vă spun că aceste măsuri vor fi luate imediat sau pe plan național”, a declarat Raed Arafat.

Pe de altă parte, o serie de noi restricții nu ar trebui să ia prin surprindere românii întrucât „potențialul de creștere (a cazurilor de infectare - n.r.) e unul serios”, potrivit șefului DSU.

„După ce am văzut cifrele și modul de creștere e clar că e posibil să asistăm la creșteri mai departe. Noi monitorizăm mai departe ce se întâmplă și care e impactul.

Raed Arafat: Sperăm ca impactul pe secțiile ATI să nu fie identific cu cel din valul 3

Avem câteva milioane de persoane vaccinate. Sperăm că impactul pe secțiile ATI să nu fie identic cu valul 3. Acum e o categorie care nici nu poate fi vaccinată. Vorbim de copii, ei pot fi afectați mai mult. Să spunem că poate fi un val prelungit e prematur să zicem. De noi depinde cum limităm impactul”, a mai comunicat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Raed Arafat a mai subliniat că cea mai eficientă metodă de a lupta împotriva răspândirii coronavirusului este vaccinarea. Șeful DSU a mai precizat că vaccinul dezvoltat de Pfizer a primit aprobare definitivă, lansând și un apel, de asemenea, la adresa cetățenilor neimunizați.

„Vaccinarea rămâne soluția. Unul dintre vaccinuri a primit aprobarea definitivă. Cei care spuneau că nu vor să se vaccineze pentru că niciun vaccin nu are aprobare definitivă, iată că acum avem un vaccin cu aprobare definitivă”, a declarat Raed Arafat într-o conferință de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News