Editura Evenimentul si Capital

E o soluție înghețarea deciziilor? Fără ordonanțe și fără referendum

Autor: | | 0 Comentarii | 562 Vizualizari

Cred că se poate pune punct actualei stări de fapt (deloc favorabilă mediului economic și politic, intern și extern) foarte simplu. Înghețarea, amânarea introducerii ordonanțelor ce privesc grațierea și amnistia pentru anumite categorii de cetățeni. E limpede că este nevoie de o perioadă de respiro pentru partide și societate, pentru a lua decizii bune și pentru a nu se bloca pentru a nu știu câta oară proiectul de dezvoltare a țării. Iar de reușita acestui proiect sunt responsabile deopotrivă puterea și opoziția.

Faptul că s-a ieșit în stradă e un lucru bun. E bine să se reacționeze la orice lucru pe care societatea îl consideră dăunător. Strada poate nu are dreptate întotdeauna, dar e legitim ca oamenii să se exprime liber. Nimeni n-a contestat rezultatul alegerilor, prin urmare orice subiect poate fi abordat. În lume și în România, de multe ori, lucrurile au fost mișcate și împinse înainte în urma demonstrațiilor pașnice. Nu e rău să spunem cu glas tare că e nevoie de mulți bani pentru educație, iar dacă partidele care guvernează au promis 6% din PIB și nu se țin de cuvânt, trebuie sancționate. Astăzi prin forța cuvintelor, prin demonstrații, mâine prin alegeri. Poporul are dreptate nu numai atunci când votează, iar guvernanții nu pot face orice chiar dacă sunt aleși să conducă, chiar dacă obțin majoritatea în alegeri.

Președintele are rolul de mediator, dar are dreptul să se exprime liber. Rolul președintelui este să aibă grijă de statul de drept. Nu a participat la o demonstrație care viza răsturnarea puterii. Sigur că președintele a speculat și a profitat de situația creată și cu această ocazie a devenit noul lider al opoziției. El și strada. Președintele a punctat bine politic în ultimul timp, iar puterea n-are ce comenta. Ei au furnizat președintelui temele și i-au creat oportunități. Peste două luni este la jumătatea mandatului și e de înțeles. Cât de bun președinte este în continuare rămâne să vedem. Până la urmă el nu trebuie să se ia la harță cu nimeni, iar dacă poate calma lucrurile fără a împărți societatea, e bine să procedeze ca atare.

Partidele politice care s-au urcat pe valul demonstrațiilor trebuie să ne spună cum vor proceda ei dacă vor guverna. Am înțeles că nu vor amnistie sau grațiere. În regulă. Nu rețin să fi fost atât de categorici în campania electorală. Vreau să citesc programul politic al respectivelor partide pentru perioada următoare. Declarațiile de ocazie nu mă conving. Trebuie să știm fiecare cum văd ei lucrurile. Ce vor face. Dacă unele partide nu vor să fie grațiați nici condamnații politici nici ceilalți, atunci să decidă în foruri oficiale. Politica bazată pe oportunism trebuie să înceteze. Nici puterea nu a spus că în prima lună va da ordonanțele în cauză, nici opoziția nu a spus că nimeni din țara asta nu va fi grațiat dacă ei ajung la putere. Ca cetățean vreau să văd deciziile tuturor și elaborarea de proiecte de hotărâri. Poveștile le cunoaștem. Sigur că opinia publică, strada, are alt regim. Ei nu conduc țara, ci trimit oameni în Parlament și indirect în Guvern, care să-i reprezinte. Ei se pot revolta oricând și pe orice subiect. Partidele se pot revolta și ele în opoziție, dar totodată trebuie să spună clar, oficial cum vor face dacă vor guverna. Dacă partidele de opoziție protestează nu înseamnă că vor face mai bine decât alții pe subiectul în cauză. Guvernanții să guverneze și opoziția să pregătească alternative la guvernare.

Nu știu dacă politicenii au înțeles precis ce vremuri vor veni. Noile forme de naționalism sunt la început. Deocamdată exportăm mult și bine, companiile străine dezvoltă afaceri de peste 55 miliarde euro și au un million de angajați la noi în țară. Mulți o să spună să plece că ne descurcăm și fără ei. S-ar putea să plece singuri, s-ar putea să nu mai exportăm, fiindcă poate nu mai primim comenzi. O să ne descurcăm, dar nu de pe o zi pe alta. Să creștem productivitatea, să dezvoltăm economia să o facem competitivă, să cheltuim cât producem și pe urmă ne descurcăm. Iar pentru asta e nevoie de consens politic. Soluții mai bune. Iar până atunci un armistițiu. Înghețarea deciziei privind grațierea și amnistia și stop referendumului.

Tiriac, decizie CLARA. Si-a anuntat apropiatii ACUM. EXCLUSIV

Pagina 1 din 2


Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI