După bâlbe și disfuncționalități, e-Factura vine cu amenzi majorate

După bâlbe și disfuncționalități, e-Factura vine cu amenzi majorate e-Factura. Sursă foto: unsplash

După o serie lungă de bâlbe și disfuncționalități, care i-au scos din minți pe cei care susțin funcționarea fiscului și a guvernului prin taxele plătite, acum sistemul e-Factura vine cu amenzi mai mari pentru antreprenori.

Analistul economic Adrian Negrescu a spus că „sunt doar câteva țări în Europa care și-au făcut curaj să implementeze acest sistem” și că cei care nu respectă această regulă riscă să fie sancționați aspru.

Amenzi pentru firmle care nu implementează e-Factura

„De ce? Pentru că e greu să impui companiilor să treacă deodată la digitalizare forțată, cum se încearcă acest experiment în România. Multe dintre companii, bineînțeles, n-au trecut încă pe e-Factură și probabil vor risca să fie amendate de luna viitoare – și, atenție, cu amenzi cuprinse între 1.000 de lei și 10.000 de lei – pentru faptul că nu și-au inclus facturile în acest sistem al statului”, a continuat Adrian Negrescu.

e-Factura

E-factura. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce se întâmplă de la 1 iulie

Analistul a mai spus că de la 1 iulie, toate facturile din România vor trebui introduse în acest sistem.„Mai mult decât atât, de la 1 iulie, toate facturile din România vor trebui introduse în acest sistem, iar dacă nu le introduci vei plăti o amendă de 15% din fiecare factură pe care Fiscul o găsește ca nefiind introdusă în e-Factura. Noi încercăm, practic, să reducem evaziunea fiscală prin această e-Factura, dar cred că e un efort heirupist, un efort de tip «Don Quijote în luptă cu morile de vânt»”, a adăugat analistul.

Ne puteți urmări și pe Google News
platforma e-Factura

e-Factura. Sursa foto: Arhiva EVZ

Multe companii lucrează la negru

Adrian Negrescu a mai spus că sunt multe companii în mediul rural care nu au conexiune la Internet și că unele preferă să lucreze la negru. Acesta se așteaptă la o avalanșă de amenzi date de statul român firmelor.

„Gândiți-vă că sunt peste 60% dintre companiile din România în sectorul microîntreprinderilor care activează în mediul rural, acolo unde nu toate au conexiune la internet, nu au cum să își ridice pe e-Factura aceste informații. Am pus carul înaintea boilor, ca să zic așa, din punct de vedere economic, iar efectele le vom vedea probabil într-o avalanșă de amenzi date de statul român companiilor și într-un blocaj financiar din ce în ce mai mare. Se vede deja că evaziunea fiscală crește în România, sunt din ce în ce mai multe companii care, decât să ridice facturile în e-Factura, preferă să lucreze la negru, prefer să presteze servicii în sistem barter”, a mai spus Adrian Negrescu, potrivit B1.