E ceva adevărat în miturile legate de Covid-19? Toată lumea trebuie să afle!

E ceva adevărat în miturile legate de Covid-19? Toată lumea trebuie să afle!
  1. Coronavirusul se depune pe orice suprafețe și rămâne acolo mai multe zile?

Alexandru Rafila: Că se depune nu e niciun fel de problemă. Viabilitatea lui e variabilă, dar să știți că un virus nu trebuie doar să fie viabil, trebuie să fie și infectant.

Cu alte cuvinte, cantitatea de virus pe care ar trebui să o preiei de pe suprafața respectivă, să o duci la gură sau la ochi și să producă și infecție este foarte greu să fie atinsă prin preluarea de pe o suprafața.

Se poate să existe această cale dacă suprafața a fost contaminată dacă cineva a strănutat pe o astfel de suprafață. Virusul trăiește pe aceste suprafețe între câteva ore și câteva zile. Depinde de tipul de suprafață.

  1. 7. Dacă bem apă din rețeaua urbană, tratată cu clor, suntem mai feriți de SARS-Cov-2?

Alexandru Rafila: Nu cred că în apa de băut există o cantitate de clor suficientă care să distrugă microbii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apa e tratată cu clor în România și în alte țări pentru că, știți bine, clorul e un dezinfectant, dar până a ajunge la robinet acest clor e utilizat și rămâne o foarte mică cantitate de clor rezidual.

Acea cantitate e un soi de indicator al calității apei. Adică, dacă apa nu mai are deloc clor e posibil să mai aibă micro-organisme.

  1. Coronavirusul iubește praful și mizeria, se cuibărește pe bulevarde, străzi, trotuare, case murdare…

Alexandru Rafila: Toate micro-organismele iubesc praful și mizeria, nu neapărat SARS-Cov-2 . De aceea, recomandările care au existat pentru combaterea pericolului reprezentat de mediul ambiant în care trăim noi s-au rezumat la curățenie. Curățarea străzilor, a spațiilor publice cu apă și detergent.

  1. Coronavirusul o să dispară la vară, odată cu venirea temperaturilor mari?

Alexandru Rafila: Nu știu dacă va dispărea, dar sper că transmisibilitatea lui va fi mult redusă și vom avea o vară liniștită.

  1. Săpunul este cel mai ieftin și sigur dezinfectant, mai tare decât clorul și soluțiile alcoolice?

Alexandru Rafila: Este corect. Săpunul afectează acest virus foarte rapid pentru că el are un înveliș care e distrus de săpun. E mai bun decât alcoolul. E mai bine să ne spălăm pe mâini decât să purtăm mănuși. Oricum, înainte să punem mănușile și când le scoatem, trebuie să ne spălăm pe mâini.