Preotul Eugen Tănăsescu, acuzații grave pentru autorități

Preotul Eugen Tănăsescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, spune că măștile sunt „niște cârpe” care, în proporție de 90%, nu oferă nicio protecție.

„Nu-l scoateți vinovat pe ÎPS Teodosie, pentru că niște cinici v-au dat cârpe de doi lei, de s-au umplut spitalele. Au apărut retorii care se agită irațional că "ce alegi, Peștera sau ATI?" și că IPS Teodosie incită la nerespectarea legii. Le atrag atenția că-s orbi și surzi.

Credincioșii au fost purtați prin frig, ploaie, soare, după hatârul guvernanților, că vezi Doamne, e pericol la Biserică. Asta în vreme ce n-au fost probleme cu înghesuiala de prin metrou, mall-uri sau alte temple ale comerțului. În vremea asta, nimeni nu răspunde că 90% (mai nou) din măștile puse "spre protecție" au fost niște cârpe. A trecut virusul prin ele ca deciziile guvernanților prin birouri, fără nici o opreliște.

Dar important e să supraveghem credincioșii cu elicoptere. Filtrele poliției sunt mai ceva ca măștile. În vreme ce SUA și Franța au anulat interdicțiile discriminatorii. Nu Biserica a umplut spitalele, ci colcăiala de interese enorme pe niște cârpe, numite măști. Pe care au tupeul să le și redenumească "acoperitoare faciale" doar ca să-și acopere, juridic, șmenul. În rest, vă lasă să le cumpărați ca păcăliții, că tot nu vă protejează.

Când expui populația la infectare, cu o cârpă neconformă în peste 90% (!!!)din cazuri, când transportul în comun e prima cale de transmitere a virusului și poți merge oriunde pe proprie răspundere, vii și repeți obsesiv că n-ai voie să mergi la o slujbă undeva în pădure... Statul practică prea mult dubla măsură”, a scris Eugen Tănăsescu pe Facebook.

Chestionat în legătură cu pericolul în care îi pune pe enoriaşi la pelerinajul de Sfântul Andrei, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, a avut o reacție foarte curioasă: „Dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă la Dumnezeu”.

Arhiepiscopul Tomisului a avut în ultima vreme intervenții dure la adresa autorităților, acuzându-le pe acestea că nu respectă libertatea confesională a credincioșilor prin restricțiile impuse. Deși oficial credincioșii din afara localității Ion Corvin nu aveau dreptul să participe la slujba de Hramul Sf. Andrei, totuși aceasta a avut loc cu participarea câtorva sute de persoane din alte localități. Preoții de pe scena amenajată în aer liber nu au purtat măști de protecție și nu au respectat regulile de distanțare fizică.

ÎPS Teodosie: Ne-a fost încălcat dreptul la religiozitate

Într-o intervenție în direct, luni seară, în emisiunea lui Mihai Gâdea, ÎPS Teodosie a avut o declarație surprinzătoare și despre vaccinul împotriva coronavirusului, în contextul în care acesta ar putea să fie obligatoriu pentru cei care călătoresc cu avionul. Clericul a spus că“oamenii trebuie să fie atenți la ceea ce conține vaccinul, iar dacă este pentru sănătatea noastră, este binevenit”.

ÎPS Teodosie a îndemnat credincioșii să fie precauți în privința vaccinului, iar dacă acesta va fi pentru starea de sănătate generală a oamenilor, este binevenit. “Sigur că dacă este omologat vaccinul cine este obligat să facă o călătorie și trebuie să facă acest vaccin, o va face, la fel cum este în cazul buletinelor biometrice în alte țări. Dacă trebuie făcut vaccinul, trebuie să fim siguri că este pentru sănătatea noastră”, a declarat ÎPS Teodosie la emisiunea Antenei 3.

 

Înaltul prelat a mai declarat că, în opinia sa, dacă resctrițiile vor continua și de Sărbători, românii vor avea parte de sărbători triste, fără Hristos, ceea ce înseamnă „boală a sufletului”. Întrebat dacă credincioşii vor accepta alte restricţii impuse şi de Crăciun, ÎPS Teodosie a răspuns: "Nu vor accepta, pentru că închiderea Bisericii le aduce tristeţe. Tristeţea este început de boală. Omul care este vesel este şi sănătos şi noi putem să păstrăm aceste reguli sanitare în biserici, chiar dacă suntem puţini mai mulţi, dar nu suntem afară, să răcim. Si, trebuie să rămânem cu autonomia noastră. Biserica are automonie faţă de stat (...) Ne-a fost încălcată autonomia. Ne-a fost încălcat dreptul la religiozitate. Acest drept nu poate fi încălcat, e un drept fundamental. ".