DW: Va considera Rusia mass-media străine "agenți"?

DW: Va considera Rusia mass-media străine "agenți"?

După măsurile împotriva mass-media rusești luate de SUA, Moscova pregătește acum un răspuns similar: Duma de Stat va vota în curând o lege care numește mass-media străine drept "agenți". Din Moscova, Juri Rescheto.

Măsura este una oportună, din punctul de vedere al strategilor Kremlinului. Pentru că, în câteva săptămâni, în Rusia începe campania electorală. Pe 18 martie 2018 au loc alegeri prezidențiale iar presa rusă vorbește deja despre un posibil amestec al mass-media occidentale în campania electorală din țară. Așa cum s-a speculat și în Vest despre amestecul Rusiei în campaniile electorale din SUA și din alte țări occidentale.

Un pas logic, dacă urmăm logica Războiului Rece. Pentru că America obligă gigantul multimedia rus finanțat de stat "RT" (fost "Russia Today") și agenția de știri "Sputnik" să se înregistreze ca "agenți străini" pe teritoriul american, și rușii vor acum să ia aceeași măsură împotriva instituțiilor de presă americane prezente în Rusia și finanțate de statul american.

"Să ne protejăm cetățenii de amestecuri crase"

Gestul omoară două muște dintr-o lovitură, din punctul de vedere al Moscovei: pe de o parte este o dovadă de agresivitate față de Vest, pe de altă parte li se demonstrează cetățenilor că va avea loc o campanie electorală corectă.

Președintele Dumei, Viaceslav Volodin, a confirmat săptămâna trecută temerilor jurnaliștilor străini de la Moscova: "Subliniez că legea privind agenții străini nu se referă la presa străină. Dar pentru că legile americane vizează 'Russia Today America' și 'Sputnik', ne vedem nevoiți să luăm măsuri similare, care să ne apere cetățenii de crase amestecuri externe pe care mass-media americane deja le comit pe teritoriul rus."

Se pare că nu vor fi vizate doar mass-media americane

Ca vice-șef al administrației prezidențiale, Volodin a fost până de curând omul care dirija "democrația controalată" a Rusiei în direcția "corectă". El s-a preocupat de limitarea masivă în Rusia a drepturilor la liberă exprimare și la constituirea de grupuri.

Nu se știe exact ce instituții de presă vor fi incluse pe lista agenților străini. Vicepreședintele Dumei, Ivan Melnikov, a avertizat însă că Duma nu se va limita doar la media americane. Ministerul de Justiție de la Moscova a anunțat că restricțiile vor afecta probabil toate unitățile grupului "Radio Free Europe / Radio Liberty" cu sediul la Praga, finanțate de Senatul american. Este vorba de "Radio Liberty", de proiectul TV "Current Time" și de siteurile "Crimea.Realities" și "Idel.Realii".

Nimeni nu știe nici cum va funcționa noua lege. Vicele Dumei Melnikov a propus să fie extinsă pur și simplu actuala lege privind agenții străini. Până acum, presa era exclusă de pe această listă.

Măsuri similare cu cele luate în SUA împotriva mass-media rusești

Șeful grupului de lucru responsabil cu acest proiect de lege în Duma de Stat, Piotr Tolstoi, a precizat că parlamentul de la Moscova vrea să trateze media americane la fel cum Senatul de la Washington tratează "RT" și "Sputnik". Adică: prezentarea semestrială a încasărilor și cheltuielilor, prezentarea tuturor activităților în program și evidențierea acelor emisiuni și materiale de propagandă politică. Nu este clar ce va fi cuprins în aceste prevederi.

Duma de Stat primește pe rol proiectul de lege luni și va vota asupra lui peste două zile. Nu se așteaptă voturi contra.

Autor: Juri Rescheto/os

 

Ne puteți urmări și pe Google News