După un CONFLICT care a durat 42 de ani, România se COALIZEAZĂ cu o țară vecină în DISPUTA cu Rusia

După un CONFLICT care a durat 42 de ani, România se COALIZEAZĂ cu o țară vecină în DISPUTA cu Rusia

Au trecut 10 ani de la pronunțarea Hotărârii Curții Internaționale de Justiție în speța în care au fost implicate România și Ucraina, pe tema delimitării spațiului maritim din Marea Neagră. Pe 3 februarie 2009, Curtea a decis în unanimitate că României să îi revină 9700 de km2 din cei 12.200, adică nu mai puțin de 79,34 % din suprafața disputată de cele două state, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe.

 

Ministerul de Externe a menționat cu această ocazie și faptul că România are o lungă tradiție în respectarea dreptului internațional pentru a-și soluționa disputele pe politica externă. În același timp, România rămane un suținător ferm al suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, în conflictul cu Rusia.

„Recurgerea la jurisdicția Curții Internaționale de Justiție a reflectat consecvența României în a-şi fonda politica externă pe respectarea strictă a dreptului internațional și de a urmări soluţionarea disputelor pe care le-ar avea cu alte state doar prin mijloace juridice, prin excluderea abordărilor unilaterale. Soluționarea delimitării din Marea Neagră de către instanța de la Haga a fost benefică pentru ambele state, favorizând abordarea agendei bilaterale într-un spirit constructiv și contribuind la stabilitatea regională. România a fost și rămâne un susținător ferm al suveranității, integrității teritoriale şi unității Ucrainei”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conflictul dintre România și Ucraina pentru împărțirea spațiului maritim al Mării Neagre a durat 42 de ani. Hotărârea din 3 februarie 2009 a fost citată des în ultimii ani, în jurisprudența CIJ și a altor instanțe internaționale, fiind considerată un adevărat exemplu în doctrina dreptului international.